Yapay zekâ kullanımında dev artış! ChatGPT Gürcistan’dan fazla enerji harcıyor

ÖNDER ÇELİK’İN HABERİ – Yapay Zekâ ve Ekonomi ana temasıyla 20’den fazla ülkeden temsilci ve 1.500’den fazla ziyaretçinin katılımıyla gerçekleştirilen 8. İstanbul Ekonomi Zirvesi dün başladı. İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaan Saltık, yapay zekâ otomasyonunun mevcut 300 milyon çalışanın yerini alabileceğini belirterek “Küresel yapay zekâ pazarı 2023’te 515 milyar doları geçti. 2030’da bu rakamın 2 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor. 2000’de Türkiye’de yapay zekâ ürünleri geliştiren sadece 5 firma varken, bu sayı 2024’te 1.195’e yükseldi. Türkiye’de kurumların yüzde 37’si yapay zekâ kullanımı destekliyor ve bunu genişletmeyi planlıyor” dedi. Son bir yılda profillerine yapay zekâ ekleyen LinkdIn üyelerinin sayısında 142 kat artış olduğunu söyleyen Saltık, “Yapay zekâyı son 6 ayda kullananların sayısı yüzde 46 artmış durumda” diye konuştu.

İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Vispera CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil de yapay zekânın Türkiye’de 2030’a kadar 5,5 milyar dolarlık katma değer oluşturacağını ifade etti. Erçil, yapay zekânın enerji harcamasıyla ilgili, “ChatGPT Gürcistan’dan fazla enerji kullanıyor” dedi. İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer ise fikirden daha değerli bir ürünün olmadığını, kendilerinin de zirve ile fikir ürettiklerini kaydetti.

Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Elnur Aliyev de yapay zekâya yatırım yapmayı stratejik bir hedef olarak belirlediklerini kaydetti. Azerbaycan’da yapay zekâ alanında 600 şirketi desteklediklerini anlatan Aliyev, “2040 yılına kadar yapay zekâ sayesinde 40 milyar dolarlık değer üretmeyi hedefliyoruz. Yıllık 2,5 milyar dolara tekabül ediyor. Yapay zekâ verimliliğimizi artıracak ve işgücümüzün istikrarını koruyacak. Yapay zekâ alanında işbirliğimizi artırmalıyız” ifadelerini kulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir