Tekstilci, üretimi Suriye’de yapmak istiyor! Lojistik, iş gücü ve maliyet avantajı var 

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Suriye’de Türkiye için büyük fırsatlar olduğunu bildirdi. Özellikle iş gücü açısından değerlendirildiğinde Türkiye’de ciddi sayıda Suriyeli nüfus oluştuğunu hatırlatan Öksüz, “Birçok alanda çalışıyorlardı. Şimdi ülkelerine dönmeleriyle birlikte aslında orada birtakım üretim tesisleri kurmak bizim çok menfaatimize olacak” dedi.

ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK

Öksüz, yerinde üretimde fiyatların çok daha uygun olduğunu, Suriye’de özellikle Türkiye’ye yakın bölgelerin, ülke için üretim üssü olabileceğine işaret etti. Son zamanlarda özellikle sektörün Mısır’da üretime yoğunlaştığını dile getiren Öksüz, “Mısır yerine bunun Suriye’de olması büyük bir avantaj olur. Çünkü Türkiye’de şu anda hem iş gücü bulmakta hem de maliyette sorun yaşıyoruz. Özellikle sanayi emek yoğun sektörlerden bahsediyorum. Buralarda bence bunu değerlendirebilirsek büyük fırsatlar olabilir düşüncesindeyim” diye konuştu.

Bölgede istihdam sağlanabileceğini belirten Öksüz, şunları kaydetti: Biz Suriyeliye orada iş imkânı niye vermeyelim? Mısır’a gideceğimize niye Suriye’ye gitmiyoruz? Suriye, Türkiye’ye yakınlığıyla lojistik olarak da çok avantajlı. Suriye tarafında, Türkiye’ye yakın olan bölgede emek yoğun sektörlerde bir üretim başlatabilirsek Türkiye bunu avantaja çevirmiş olur. Önümüzdeki süreçte Türkiye’de iş gücü bulmak daha da zorlaşacak. Maliyetler daha da artacak. Bunu en azından böyle tolere edebiliriz. Bu Suriyelilerin istihdamı açısından hem de Türkiye’nin üretimine katkı açısından çok faydalı olur.

“TÜRK ŞİRKETLER YENİDEN GÖREV ÜSTLENEBİLİR”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Birliğin, ABD’deki ticaret merkezi aracılığıyla Türk ihracatçılarına farklı imkânlar sunduğunu belirterek, yeni ABD yönetimiyle, bu pazarda, Türkiye için iş birliği imkânları ve fırsatlar doğabileceğini bildirdi. Türkiye ve ABD arasındaki dış ticaret hacminin 30 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin ulaşılabilir bir vizyon olduğunu dile getirdi. Suriye’nin yeniden inşası konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, “Türk şirketleri buranın yeniden inşasında görev üstlenebilir. Dünyanın en tehlikeli coğrafyalarında Türk iş adamları başarılı işler yapıyor. Mesela Afganistan, Irak… Bu coğrafyada bizden cesuru yok” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir