Emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek, çalışma dönemindeki hayat standartlarını korumayı sağlayacak ek emeklilik gelirinin oluşmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını amaçlayan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin detayları belli oldu. Peki Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir?
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NE GETİRECEK?
SGK Uzmanı Emin Yılmaz, TGRT Haber’de tamamlayıcı emeklilik sistemine ilişkin merak edilen sorulara cevap verdi.
Yılmaz özetle şunları söyledi:
“Artık herkes Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olacak. Mevcut bireysel emeklilik sistemine eklenti bir sistem olacak. OKS dediğimiz Otomatik Katılım Sistemi devamında da TES dediğimiz Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi üzerinden bazı avantajlar sağlanmış olacak. Zorunlu hale gelecek. Önceki sistemde sistemin içerisine girip 2 ay prim yatırdıktan sonra eğer personel isterse bir dilekçe eki ile bu sistemden çıkabiliyordu. Ama artık herkes Bireysel Emeklilik Sistemi içerisine dahil olmuş olacak.
BES ile birlikte 45 yaş ve altında olanlar zorunlu haldeydi emekliler dahil edilmiyordu. EYT yasasıyla genç yaşta emekli olanlar oldu. Bunlara bir ihtiyari hak getirildi. BES sistemi üzerinden tekrardan prim ödeyip sistemin içerisinde kalınabilecek. Zaten 10 yıl sistemde kalınabiliyor. İşveren de katkı sağlayacak, devlet yüzde 30 oranında bir katkı daha sağlayacak bir havuzda toplanacak, buradaki havuz üzerinden oradaki yatırım amaçlı finansal enstrümanlar tercih edilip parayı kendi içerisinde değerlendirip diğer şartları tamamladığınız takdirde emekli olabileceksiniz.”
SGK Uzmanı Emin Yılmaz’ın diğer konulardaki soru ve cevaplar şöyle:
TAMAMLAYICI EMEKİLİK SİSTEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
“2025’in son çeyreğinde başlaması öngörülüyor.”
‘TES’ EMEKLİLİK NE SAĞLAYACAK?
“Tamamlayıcı emeklilik sisteminde sistemden çıkış olmayacak kısmi çıkış olacak. Zorunlu ihtiyaçlar varsa (Evlilik, gayrimenkul alımı, eğitim ve doğal afet detayı varsa) sistemde biriken paranın yarısını alınabilir. Diğer yarısı sistemde kalır. Siz yine çalışıp da sisteme tekrar dahil olup ufak ufak oradaki paraları da yatırdıktan sonra şu anda 10 yıl 56 yaş ama bu yaş 60 yaşına çıkarılması söz konusu olacak. Devletin vermiş olduğu sistemde bu tamamen bağımsız olacak. Sistemde kalan parayı tamamen almayla alakalı diğer detaylar için bir kanun düzenlemesi yapılmış olabilir.”
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?
TES, emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek, çalışma dönemindeki hayat standartlarını korumayı sağlayacak ek emeklilik gelirinin oluşmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını amaçlayan bir sistem olarak kurgulandı. TES, çalışan, işveren ve devlet tarafından, çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirileceği ve bu fonların seçiminin ve birikimlerin fonlar arasındaki dağılımının çalışan tarafından yapılacağı bir ikinci basamak emeklilik sistemi olarak planlandı.