Suriye’deki çatışmalarda Ukrayna’nın rolü ne? Rus hükümetinin iddiaları dünya gündemine damga vurdu

Suriye’de Esad rejimi ile Hayat Tahrir el-Şam’ın başını çektiği muhalif gruplar arasında çatışmalar devam ederken, Rusya’da konuya yönelik çarpıcı bir değerlendirme geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, başkent Moskova’da düzenlediği haftalık basın toplantısında Suriye’de süregelen çatışmalara değindi.

“Rusya, İsrail’in geçen hafta Lübnan ile ateşkes anlaşması yapmasına rağmen saldırılarını sürdürmesini nasıl değerlendiriyor?” sorusunu yanıtlayan Zaharova, durumun anbean değiştiğini, bu aşamada yapılan anlaşmanın uygulanması sürecini değerlendirmenin uygun olmadığını söyledi. Zaharova, anlaşmanın uygulanacağını umduklarını ifade etti.

“UKRAYNA’NIN DA İZLERİ BURADA GÖRÜLÜYOR”

Suriye’de yaşanan son olayları da değerlendiren Zaharova, Heyet Tahrir el-Şam’ın Halep ve İdlib’deki saldırılarını dış güçlerin desteğiyle düzenlediğini savunarak bu saldırıları şiddetle kınadıklarını dile getirdi.

Zaharova, Heyet Tahrir Şam’ın militanlarının arasında eski Sovyetler Birliği bölgesinden gelenler dahil yabancı uyruklu savaşçıların bulunduğunu ifade ederek, “Ukrayna’nın da izleri burada görülüyor. Gelen bilgilere göre, Ukrayna istihbaratı, Heyet Tahrir el-Şam militanları ile etkileşim içinde. Burada, İHA’ların teslimatı ve tecrübe aktarımı söz konusu. Anlaşılan, bu, Kiev yönetiminin suç içerikli tecrübesini kullanacağı ilk bölge olmayacak” şeklinde konuştu.

RUSYA’NIN ESAD’IN YANINDA OLDUĞU VURGUSU

Oluşan durumun yeni göç dalgasına yol açabileceğini kaydeden Zaharova, “Suriye yönetimi ve halkıyla dayanışma içerisindeyiz. Suriye’nin egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne bağlı kaldığımızı teyit ediyoruz. Suriye yönetiminin, teröristlere karşı koyma, anayasal düzeni sağlama yönündeki eylemlerini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sözcü Zaharova, Suriye yönetimi ve Suriye meselesinin çözümüne ilişkin Astana Formatı garantör ülke İran ve Türkiye ile temas halinde olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

ASTANA FORMÜLÜ İŞARET EDİLDİ

“Suriye’de durumun istikrara kavuşturulması amacıyla özellikle de Astana Formatının potansiyelini kullanarak uluslararası garantör ortaklarla aktif şekilde çalışıyoruz. Astana Formatı üçlüsü Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakanları yakın temas halindeler. Suriye’de sahadaki duruma etkisi olan tüm devletlerin, bu durumu ülkedeki güvenlik ve istikrarı sağlamak için kullanacağını umuyoruz.”

Zaharova, Suriye’deki durumun, Orta Doğu bölgesinin güvenliği için tehditler oluşturabileceği değerlendirmesinde bulunarak, “Suriye’deki muhalefetin terör gruplarından ayrılması gerektiğini” belirtti.

SURİYE’DEKİ NELER OLUYOR?

Suriye’nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında, 27 Kasım’da, Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başladı. 28 Kasım’da Halep’in batı kırsalından merkeze doğru hızla ilerleyen rejim karşıtı silahlı gruplar, 30 Kasım’da merkezin büyük bölümünü ele geçirdi.

30 Kasım’da Han Şeyhun ilçesini alarak tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlayan silahlı gruplar, Hama ilinde de çatışarak ilerleyişini sürdürüyor. Suriye Milli Ordusunun Halep kırsalında 1 Aralık’ta terör örgütü PKK/YPG’ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi terörden kurtarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir