İnternet temelli iletişim kanallarındaki başıboşluk sebebiyle artan çocuk istismarı, akran zorbalığı, siber korsanlık, nefret söylemine karşı yasal düzenleme çalışması devam ediyor. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu “Bu sosyal tehdide karşı yasal düzenleme şart” dedi.
Sosyal medyada çocukların istismarı ve akran zorbalığının kontrol edilemez boyuta gelmesi üzerine harekete geçen Ulaştırma Bakanlığı yasal düzenleme hazırlığının 4 bakanlığın katılımıyla devam ettiğini bildirdi. Bakan Abdulkadir Uraloğlu, çocukların sosyal medya ve çevrim içi oyunların zararlarından korunabilmesi için yasal düzenleme yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Uraloğlu “Son günlerde sosyal medya platformlarında çocukların istismar edilmesi ve akran zorbalığı gibi olumsuzluklar maalesef ön plana çıkmıştır” dedi. Tam manasıyla sosyal bir tehditle karşı karşıya olunduğunu belirten Uraloğlu “Bu noktada, 16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya ve online oyunların zararlarından korumak ve bu tür içeriklerin yayılmasını engellemek için yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı artık bir zorunluluk hâline gelmiştir” diye konuştu. Dijital dünyanın çocukları çevrim içi kalmaya zorladığını belirten Bakan Uraloğlu, bu durumun aynı zamanda sosyal bir tehdit oluşturduğunu da ifade etti. Son dönemde sosyal medya platformlarında artan olumsuzluklara dikkat çeken Uraloğlu şunları kaydetti: Son günlerde sosyal medya platformlarında dezenformasyon, siber korsanlık, nefret söylemi, telif hakları ihlalleri, çocukların istismar edilmesi ve akran zorbalığı gibi olumsuzluklar maalesef ön plana çıkmıştır. Sosyal medya ve internet dünyası her şeyiyle kutsanacak bir özgürlük alanı değildir. Dijital dünya, özellikle çocuklarımızın popülerlik, beğeni ve izleme, görüntülenme sayısı faktörleriyle her geçen gün daha fazla çevrim içi kalmalarını sağlamaya yönlendirmektedir. Karşımızda kelimenin tam manasıyla sosyal bir tehdit bulunmaktadır.
Uraloğlu, Avustralya’dan Hindistan’a, İngiltere’den İtalya’ya birçok ülkenin çocuklar için sosyal medya platformları ile ilgili düzenlemeler getirdiğini belirterek “Yeni bir sosyal medya okuryazarlığı bilincine ve bakış açısına ihtiyacımız var. Düzenleme ilk olarak, internet servis sağlayıcılarının, sosyal ağ platformlarının sorumluluklarını ve denetimini artıracaktır” açıklamasında bulundu.
ÇOCUKLAR VE GENÇLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
1- Psikolojik, fizyolojik ve sosyal ilişkiler açısından olumsuz etkiler.
2- Şiddete eğilim daha fazla görülür.
3- Sosyal ilişkilerde kopukluk ve yalnızlık hissine sebebiyet verir.
4 –Şiddet içerikli oyunlar aile içinde çatışmaya, huzursuzluğa sebep olur.
5- Kontrolsüz ve sınırsız sosyal medya kullanımı bağımlılığa yol açar.
6- Uzun süreli oynanan dijital oyunlar, evdeki bireylerle, sosyal ortamıyla, hatta kendisiyle uzaklaşmasına sebep olur.
7- Çocuklar oyunlarda karşılarına çıkabilecek şiddet içeriklerinden kolayca etkilenebilmektedir.
TOPLUMSAL ÇÖZÜLME ZORBALIĞI TETİKLEDİ
Teknolojiyle birlikte yaşanan “sosyal çözülme” toplumun her yerinde etkisini gösteriyor. Zaman zaman eş ve sevgili cinayetleri, şiddet oyun ve filmlerinden etkilenin gençlerin saldırıları yaşanırken, geleneksel Türk aile yapısındaki bozulma İstanbul Esenyurt’ta yaşanan korkunç bir olayla gözler önüne serildi. Selahattin Eyyübi Mahallesi’nde Suriyeli sağır ve dilsiz bir çocuğu internet kafede gören iki çocuk onu boş bir odaya götürdü. Kabloyla çocuğu dövüp, penseyle kulağını kesmeye çalışan saldırganlar, işkenceyi videoya kaydetti. Küçük çocuğun kanlar içinde kaldığı videoyu ağabeyine gönderen 14 ve 17 yaşındaki iki saldırgan tehdit savurdu. Harekete geçen polis, zorbalık yapan iki çocuğu yakaladı. Gözaltına alınan çocuklar tutuklanarak cezaevine gönderildi.