ALİ ÇELİK- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar, bugünden (27 Aralık 2024) itibaren yürürlüğe girdi. Engelli vatandaşlara tanınan ÖTV’siz araçlar satın alma şartlarında dikkat çeken üç önemli nokta buluyor.
5 Yılda bir yenileme hakkı 10 yıla çıkarıldı.Yüzde 40 yerlilik şartı getirildi.Araç alım limiti 2 milyon 247 bin TL’ye yükseliyor.
YENİLEME SÜRESİ YAKLAŞANLARI ETKİLEMİYOR
27 Aralık 2024 tarihi itibari Resmi Gazete’te yayınlanan kararda belirtildiği gibi; 10 yıllık yenileme süresi kararın yayınlandığı tarihten itibaren geçerli. Örnek vermek gerekirse, 2 yıl önce engelli raporu ile ÖTV’den muaf araç alan bir vatandaş 3 yıl sonra aracını tekrar yenileyebilecek. Bu yenileme sonrası artık tekrar yenileme süresi 10 yıl olacak. Ancak, 26 Aralık ve sonrası alınan araçlarda bu süre 10 yıl olarak uygulanacak. Yani karar yayınlandığı tarihten sonra alınan araçları kapsarken, önceden araç sahibi olanların ise yenileme süresi 1 defaya mahsus değişmeyecek.
YÜZDE 40 YERLİLİK ORANI NEDİR?
Engelli raporu ile alınabilecek araçlarda daha önce yerli üretim şartı bulunmuyordu. Bu haktan faydalanan vatandaşlar belirtilen limitler dahilinde istedikleri aracı seçebiliyordu. İstismara sebep olan bu konuda alınan yeni karar doğrultusunda, vatandaşların ÖTV’siz satın alabileceği araçlara en az yüzde 40 oranında yerlilik şartı getirildi. Bu konuda da örnek vermek gerekirse parçaları yurt dışından getirilen ve ülkemizde sadece montajı yapılan veya montajda kullanılan parçaların yerlilik oranı yüzde 40’tan düşük olan modeller engelli raporu ile artık alınamayacak.
ENGELLİ RAPORU İLE HANGİ ARAÇLAR ALINABİLECEK?
2024 Yılında 1 milyon 561 bin 255 TL olan ÖTV muafiyetli üst limiti, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yüzde 43.93 artışla 2 milyon 247 bin 114 TL olarak uygulanacak. Fakat alınan yeni karar doğrultusunda artık bu üst limitin bir cazibesi kalmıyor. Çünkü yüzde 40 yerlilik oranına sahip araçlarda şuan için bu rakamlara çıkan bir otomobil bulunmuyor. Dolayısıyla bu muafiyetten yararlanacak araç sayısı da ciddi oranda azaldı. Bu kapsama giren otomobillere baktığımızda ise karşımıza çıkan modeller şu şekilde sıralanıyor:
Renault Clio, Megane ve Duster, Hyundai i10, i20 ve Bayon, Toyota Corolla ve C-HR, Fiat Egea Sedan, Cross ve Cross Wagon. Öte yandan ÖTV muafiyeti ile alınabilecek araçlar arasında TOGG T10X’te yer alıyor fakat elektrikli araçlarda ÖTV yüzde 10 olarak uygulandığı için TOGG tercihinde önemli bir avantaj yakalanmış olmuyor.
Ayrıca bu hak hafif ticari araç modelleri için de geçerli fakat bu sınıfta da ÖTV oranı düşük olduğu için tercih oranı neredeyse sıfır noktasında. Alınan yeni karar neticesinde ÖTV muaf araçların toplam satışlardaki payının da ciddi oranda düşmesi bekleniyor…