Kuzey Kore yeni ‘tehdidini’ inşa ediyor! Dikey fırlatma sistemine sahip, tam 4 bin ton ağırlığında

Kuzey Kore silahlanmaya devam ediyor. Sık sık yaptığı balistik füze denemeleriyle gündeme gelen ve son olarak Ukrayna cephesinde Rus ordusuna sağladığı destekle dünyada adından söz ettiren Pyongyang, bu kez dev bir geminin hazırlığında.

Güney Kore tarafından yapılan bu değerlendirme, Kuzey Kore devlet medyasının, lider Kim Jong-un’un yıl sonu parti genel kurulu toplantısı hakkında haber yaparken yeni savaş gemisinin inşa edildiği bir tersaneyi ziyaret ettiğine dair fotoğrafları yayınlamasından bir gün sonra geldi.

İNŞASI BİRKAÇ YILDA TAMAMLANABİLİR

Yonhap Haber Ajansı’nın haberine göre; Kuzey’in batıdaki liman kentine atıfta bulunan bir askeri yetkili “Kuzey Kore Nampho’da 4,000 tonluk bir fırkateyn inşa ediyor” dedi ve “Geminin büyüklüğüne bakılırsa (gemiden karaya) füze taşıyabilecek kapasitede olduğu değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.

Ancak yetkili isim Kuzey Kore’nin gemi inşasını birkaç yılda tamamlayabileceğini, geminin operasyonlar için konuşlandırılmasının ise 10 yıldan fazla sürebileceğini kaydetti.

Kuzey Kore’nin bugüne kadarki en büyük gemisi, gemiden gemiye füze ile donatılmış 1.500 tonluk bir fırkateyndi. Bu fırkateyn, dikey fırlatma sistemi taşımıyordu.

“YENİ BİR TEHDİT OLARAK ORTAYA ÇIKABİLİR”

Güney Koreli bir iktidar partisi milletvekili ise geminin ordunun analizinden daha büyük olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Halkın Gücü Partisi Temsilcisi Yu Yong-weon, savaş gemisinin Rus fırkateyninden ziyade Çin gemisine benzeyen 5.000 tonluk bir fırkateyn gibi göründüğünü söyledi ve Kuzey’in geminin alt bölümünü ilk olarak Eylül ayında Kim’in yerinde yaptığı incelemeye ait bir fotoğrafta gösterdiğine dikkat çekti.

Yu, fırkateynin henüz savaş sistemiyle donatılmadığını söyledi ancak gemiden karaya füze fırlatma kabiliyeti nedeniyle yeni bir tehdit olarak ortaya çıkabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

(Fotoğraflar: KCTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir