Konum vergisini kimler ödeyecek? Düzenlemenin detayları ortaya çıktı

Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da yapılacak olan değişiklik kamuoyunda yanlış anlaşılmaya neden oldu. Düzenleme nedeniyle konum paylaşan esnafa vergi geleceği iddiası ortaya atıldı. Verginin miktarının ise 1.750 TL ile 1 milyon 750 bin TL arasında olacağı belirtildi. Ancak çok geçmeden işin aslı ortaya çıktı. 

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI VE BAKANLIK YALANLADI 

Hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “esnafa konum vergisi geliyor” iddiasını yalanladı. Yılmaz, “Tamamıyla gerçek dışı, esnafla ilgisi yok. Böyle bir durum söz konusu değil.” dedi.

Bakanlık ise şu açıklamayı yaptı: “Bugün bazı medya organlarında ‘Esnafa Konum Vergisi’ başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama zorunluluğu doğmuştur.

Söz konusu kanun Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsamaktadır, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir.

Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir.”

DÜZENLEME KİMLERİ KAPSIYOR?

Peki yeni düzenleme kimleri ilgilendiriyor? Söz konusu düzenleme nedeniyle kimler vergi verecek? İşte düzenlemeye dair merak edilen detaylar: 

KONUM VERGİSİ KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR? 

Coğrafi bilgi sistemlerine ilişkin düzenleme 3 grubu ilgilendiriyor. İşte konum paylaşımı için izin ücreti ödeyecek ticari faaliyetler: 

Ulaşım ağları ve adres verilerini toplayarak araç takip sistemleri geliştiren navigasyon firmaları,Coğrafi yer adları, adres, uydu görüntüsü ve ulaşım ağları verilerini toplayarak otel vb turizm tesislerine ait satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren seyahat acentaları ve tur operatörleri,Harita ve adres, verilerini toplayarak dijital ortamda satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren e-ticaret firmalar.

DÜZENLEMENİN DETAYLARI 

Ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli belgelere sahip olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alınacak.İzin bedeli, yabancı gerçek veya tüzel kişiler için bin 750 lira olan izin katsayısı bedelinin bin 250 katının süre katsayısı ile çarpımıyla hesaplanacak.İzin belgesinin geçerlilik süresi bir yıldan az beş yıldan fazla olmayacak.İzin bedelini ödemeyenlere ise idari para cezası uygulanacak.İdari para cezası uygulanırken firma veya işletmelerin mali gücü dikkate alınacak.Faaliyet sahibine gönderilen tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde izin başvurusu yapmayan gerçek kişi ve özel hukuk tüzel kişilere bir yıllık en yüksek izin bedeli tutarında ceza kesilecek.Yabancı gerçek ve tüzel kişilere bir yıllık izin bedelinin 2 katı tutarında idari para cezası kesilecek.Düzenlemeyle coğrafi verilerin kayıt altına alınarak afet, savaş, olağanüstü hal gibi durumlarda coğrafi veri ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir