İkinci el araç satışında “sigorta” krizi! STK’lar bakanlığa gidiyor

TÜRKİYE GAZETESİ/ALİ ÇELİK- 4 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararla araç devir işlemlerinde değişen trafik sigortası yükümlülükleri 5 Aralıkta uygulamaya girdi. Yeni kararla araç satın almak isteyen kişiler artık trafik sigortasını yaptırdıktan sonra noter devrini alabiliyor. Yeni karar birçok noktada oldukça önemli faydalar sağlarken, yetki belgesine sahip olan ikinci el alım satım şirketlerinde ise adeta krize döndü.

Stoğunda birçok ikinci el araç bulunduran galerici esnafı elindeki aracı satabilmek için önce sigorta yaptırmak zorunda kaldı. Bu noktada dikkat çeken ise şirket adına gerçekleşecek işlemlerde ortaya çıkan poliçe maliyetleri. Bireysel kullanıcılar için 7 bin TL civarında seyreden bireysel poliçe fiyatları ticari işletmelerde araç başına 23 – 24 bin TL  civarında tutuyor.

VATANDAŞ İÇİN FAYDASI ÇOK BÜYÜK

Konuyla ilgili sorularımızı cevaplayan Osmanoğlu Otomotiv Yöneticisi Ebubekir Alkılıç, yeni kararın araç satın alan bireysel kullanıcılar için yerinde bir karar olduğuna dikkat çekerek; “Bu sayede sektörde yaşanan birçok mağduriyetin önüne geçilecek. Örneğin önceki uygulamada eski trafik sigortası 15 gün süreyle geçerli sayılıyordu. Süreç sonunda çoğu kullanıcı sigorta yaptırmıyordu. Konuyla ilgili Sayın İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya, 2024 yılı Ocak-Kasım döneminde konuyla ilgili 368 bin 780 işlem yapıldığını açıkladı ve durumun ciddiyetini ortaya koydu. Mesela yeni araç alan sürücü kaza yaptığında eski sigortası sahibinin adına dosya açılıyor, iş mahkemeye sevk edilirse aracını satan kişi gereksiz mağdur oluyordu. Alınan yeni kararla bu ve benzeri yüzlerce senaryonun önüne geçildi” dedi.

YETKİLİ SATIŞ NOKTALARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

Öte yandan bu kararın uygulama noktasında, Yetki Belgesi’ne sahip iş yerleri için çok büyük bir maliyet ortaya koyduğunu dile getiren Alkılıç; “Piyasa şartlarının zor olduğu bir dönemdeyiz. İşletme maliyetleri her geçen gün giderek artıyor. Bunun yanı sıra trafik sigortası uygulaması bizim için oldukça yüksek rakamları karşımıza çıkarıyor. Örneğin vatandaş olarak 8 10 bin lira arası yaptırabileceğiniz bir poliçeyi biz şirket adına yaptırdığımızda yaklaşık 2.5 katı yani 25 bin TL’ler civarında bir maliyetle karşılaşıyoruz. Şuan stoğumuzda 15 araç var kimisi 1 haftada satılıyor kimisi 2 ay vitrinde kalıyor. Dolayısıyla ortaya çıkan rakamlar araç başına oldukça sıra dışı. Envanterinde 100-200-500 araç olan daha büyük şirketler var. Günde 10’larca araç satıyorlar, her bir araç için poliçe kestirmek ayrıca bir iş külfeti. Adeta sigorta şirketlerinde telefonlar kilitlenmiş durumda” ifadelerini kullandı.

ARAÇ BAŞI MALİYET 3 BİN TL CİVARINDA

Stokta yatan araçların kullanılmadığını, gerekli temizlik işlemleri yapıldıktan sonra vitrine çekildiğini, alınan kararın trafikte sigortasız gezen araçları ortadan kaldırmak için uygulandığını sözlerine ekleyen Alkılıç; “Biz zaten araçları trafiğe çıkarmıyoruz. Örneğin bir araç aldık garajımıza çektik, temizlik işlemleri yapıldı, 2 hafta ortalama müşteri bekledi diyelim. Bu 15 günlük süreçte sigorta maliyeti 2-3 bin TL civarında. Karşılığında bir risk faktörü olsa belki kabul edilebilir ama böyle bir dönemde yetki belgesine sahip esnaf için ciddi bir israf. Mesela iş yerimizde yangın ve deprem sigortası var biz buna envanterimizdeki araçları da dahil ediyoruz. Buna benzer yetki belgeli noktalar için genel bir sigorta sistemi getirilebilir. Yetkili bakanlığımızın bu konuda gerekli düzenlemeyi yapacağına inanıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir