AKİF BÜLBÜL ANKARA – İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Anadolu Sohbetleri toplantısında bir araya geldiği medya temsilcilerine Suriyeli göçmenler, Halep’e dönüş ve kayyım atamaları başta olmak üzere gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya’nın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:
“MEMLEKETLERİNE ÇOK DÜŞKÜNLER”
Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin yüzde 42’si, 1 milyon 247 bin 430’u Halepli. 189 bin 600’ü İdlibli. Deyrizorlu 107 bin kişi var. Suriyelilerin kendi topraklarına dönmelerini teşvik etmeyle ilgili bütün çalışmalarımızı yapıyoruz. Dönenlerin sayısı aylık 11 binlere çıktı. Tel Rifat ve Halep, Münbiç’le ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Tel Rifat’ta da Halep’te de aynı güvenli, huzurlu ortam olursa, bunu gördüğü, hissettiği an herkes toprağına dönmek isteyecektir. Haleplilerin Halep’e çok düşkün olduğunu biliyoruz. Onlarla görüşüyoruz. Gelişmelerden çok mutlular. Şu anda, ‘Ben hemen gitmek istiyorum’ diyenlere biz ‘Biraz bekleyin, şu anda güvenli değil. Ne olacağını hep beraber bir görelim’ diyoruz. ‘Güvenli’ diye kayıt geldiği zaman duyurulacak. Halep’e dönüşte çok büyük bir oranda teveccüh olacaktır. Oraya giden insanların da ‘Gelin buraya’ demeleri bu işi katlayacak.
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI
Bugüne kadar 7 bin 77 göçmen kaçakçısını tutukladık. 2 bin 890 kişide adli kontrol var. Onlara ‘Cesaretiniz varsa yapmaya devam edin’ diyoruz. Trakya kapandı, Bulgaristan ve Yunanistan’a kesinlikle kimse gidemez. Ege’de de önceden beş kişi geliyorsa dördü geçiyordu. Şimdilik ikiye düşürdük. Türkiye göçe hedef ve göçe transit ülke olma rotasından çıktı. Biz bunu nereden biliyoruz? Çünkü ispat ağlarıyla diğer meslektaşlarla görüşüyoruz. Cezaların artırılması konusunu tekrar Gazi Meclis’imizde istişare edeceğiz.
GÖÇMENLER KONUM ATARAK YERİNİ BİLDİRECEK
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçmenlerin takibi için özel bir yazılım geliştirdiklerini belirterek şöyle konuştu:
Önümüzdeki aydan itibaren göçmenlere bildirim hükümlülüğü getirdik. KADES gibi mükemmel bir aplikasyon yaptık. Ocak ayından itibaren bize konumlu mesaj atacaklar. ‘Ben buradayım’ diyecekler. Konumunu kapatır veya bildirimde bulunmazsa polis veya jandarma direkt oraya gidecek. Artık imza atmayacaklar. Hepsini karakollara zimmetledik. İki defa konum atmazsa ve makul bir sebebi yok ise onu alıp kampa götüreceğiz.
Göçmen eğer bir yerde çalışıyorsa sigortalı olacak. Yerli hangi kurallara tabiyse düzenli yabancı da aynı kurallara tabi olacak. İş yeri açanlar da denetime tabi tutulacak. Önümüzdeki hafta iş adamlarıyla, özellikle yabancı iş adamlarıyla bir toplantı yapıp bunun detaylarını paylaşacağız.
HALEP YENİDEN AYAĞA KALKACAK
Suriye’de Beşar Esad rejimi karşıtı silahlı grupların 30 Kasım’da Halep şehir merkezinin büyük bir bölümünü kontrolüne alması, bölge halkı ve yerinden edilenler için yeni bir başlangıç oldu. Rejimin şehirden çekilmesi haberini alan yerinden edilmiş Halepliler, yıllardır görmedikleri kent merkezine akın ediyor. Halep’e gelenlerin ilk uğradığı yerlerin başında tarihî Halep Kalesi bulunuyor. Çobanbey Türkmenlerinden Burhan Süleyman, rejim güçlerinin şehirden çıkarılmasının ardından büyük bir sevinç yaşadıklarını dile getirerek “Halep şu anda çok güzel. Türkiye’deki akrabalarımızla konuştuğumuzda Halep’e döneceklerini söylediler” dedi. Halkın acil ihtiyaçlarının hemen karşılanması gerektiğini dile getiren Süleyman “İhtiyaçlar elektrik, su ve temel gıda ürünleri. Şu an çok mutluyuz. Mutluluktan (devrim) bayrağı taşıyoruz. Esad rejiminden kurtulduk” ifadelerini kullandı.
TERSİNE GÖÇ YAŞANACAK
40 yıldır Halep’te yaşadığını anlatan Ahmet Mustafa da kentte yaşanan son gelişmelerden dolayı mutlu olduğunu söyledi. Mustafa “Buradan Türkiye ve Avrupa’daki kardeşlerime buraya dönmeleri için sesleniyorum. Bir ay içinde buraya ters göç başlayacak. Türkiye’deki yakınlarım da dönmeyi düşünüyor. Kentimizin eski günlerine dönmesi için Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumdan destek bekliyoruz” diye konuştu.
7 yaşındayken Halep’ten çıkmak zorunda kaldıklarını anlatan Ali Deleti ise uzun yıllar evlerinden uzak yaşadıklarını aktardı. “Çok mutluyum, hayatımda ilk kez kaleyi ziyaret ediyorum.” diyen Deleti, şunları kaydetti: Benzersiz bir mutluluk yaşıyorum. Kentin kurtarılmasının ardından gelip bugün Halep’i görmek istedim. Çocukluğumu yaşayamadığım şehrime döndüm. İnşallah bir iki haftaya ailemle birlikte temelli burada olacağız. Eğer bir istikrar sağlanırsa ve saldırılar olmazsa Türkiye’deki akrabalarım da dönecek, çünkü evleri ve iş yerleri burada.
HAYAT NORMALE DÖNÜYOR
Halep’teki siviller, rejim ordusu ve İran destekli grupların kent merkezinden çıkarılmasının ardından normal hayata dönmeye çalışıyor. Hâlihazırda şehrin güney mahalleleri ile merkezde, kuzey mahallelere kıyasla daha yoğun hareketlilik gözlemleniyor. Trafiğin en yoğun olduğu yerlerden biri olan merkezdeki Cemiliyye Mahallesi’nde sivillerin pazara inerek alışveriş yaptığı görüldü. Terör örgütü PKK/YPG’nin Eşrefiyye ve Şeyh Maksud Mahallelerindeki işgali sürüyor ve PKK/YPG’li teröristler yüksek binalara konuşlanmış durumda. Bu sebeple siviller Leyramon, Hüllük ve Bostanbaşı gibi mahallelerdeki evlerine dönmeye çekiniyor.
“EVLERİNİZİ TERK ETMEYİN”
Rejim güçlerinden kurtarılan bölgelerde yaşayan bazı siviller evlerini terk etmek istedi. Muhalif güçler “Korkmanıza gerek yok, buraya tanklar girmeyecek. Bizlerden size zarar gelmez; biz de sizin çocuklarınızız. Burada kalın, hiçbir şekilde bir sıkıntı yaşamayacaksınız” diyerek, sivilleri göçten vazgeçirdi.