Güney Kore’deki Jeju Air Uçağı kazasının gerçek sebebi ne?

DIŞ HABERLER—Güney Kore’nin Muan şehrinde, 181 kişiyi taşıyan yolcu uçağının iniş sırasında kontrolden çıkması sonucu meydana gelen kazayla ilgili çeşitli spekülasyonlar ortaya çıkmaya devam ediyor. 

Kazada 179 kişi hayatını kaybederken, iki kabin görevlisi kurtulmayı başardı. Olayın ardından, kazanın nedenleri ve uçakta meydana gelen teknik aksaklıklarla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatıldı.

İlk incelemeler, kazanın ana nedeninin “kuş çarpması” sonucu meydana gelen gövde arızasına işaret etse de, uzmanlar daha farklı olasılıkları da gündeme getirdi.

KUŞ ÇARPMASI MI, MEKANİK ARIZA MI?

İlk verilere göre, uçak 8:54’te Seul’ün 288 kilometre güneybatısındaki Muan Uluslararası Havalimanı’na yaklaşırken, kontrol kulesi kuş çarpması uyarısı yaptı. Uçak, bir dakika sonra mayday ilan etti ve iniş yapmaya çalıştı. Ancak üç dakika sonra iniş takımları açılmadan bir çit duvarına çarptı ve pistin sonuna ulaşamadan durdu.

Havacılık uzmanları, iniş takımlarının çalışmamasının kazanın başlıca nedeni olduğu konusunda hemfikir. Inha Üniversitesi’nden Profesör Choi Kee-young, iniş takımlarının açılmamasının ve uçağın az hız kaybetmesiyle düşmesinin büyük ihtimalle mekanik bir arızadan kaynaklandığını belirtti.

HİDROLİK ARIZA İHTİMALİ DOĞRU MU?

Bazı uzmanlar ise kuş çarpmasının, hem motoru hem de hidrolik sistemi etkileyerek iniş takımlarının açılmamasına neden olabileceğini savunuyor. Hanseo Üniversitesi Uçuş Eğitim Merkezi Müdürü Kim Kyu-wang, kuş çarpmasının motoru ve ona bağlı hidrolik sistemi etkileyebileceğini, bu yüzden iniş takımlarının çalışmadığını ifade etti.

Ancak, bazı uzmanlar, tek bir motorun arızalanmasının böyle bir felakete yol açmasının olasılığını düşük buluyor. Profesör Choi, her iki motorun da arızalanmış olabileceğini ve bu durumun uçağın düşmesine yol açabileceğini belirtti.

KAPSAMLI SORUŞTURMA GEREKLİ

Kazaya kuş çarpmasının mı, uçak gövdesindeki bir arızanın mı, yoksa yetersiz bakımın mı neden olduğu konusunda kesin bir sonuca varmak için kapsamlı bir soruşturma yapılması gerektiği ifade ediliyor. Kore Havacılık ve Uzay Üniversitesi Uçuş Eğitim Merkezi Müdürü Kim In-gyu, iniş takımlarının hiçbiri açılmadığı bu kadar sıra dışı bir durumun detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurguladı.

KURTULAN YOLCULAR KONUŞTU

33 yaşındaki Lee, Jeju Air uçağının Pazar sabahı Muan Uluslararası Havaalanı’na iniş yapmasının ardından alevler içinde kalan uçuş görevlisiydi. İlk olarak Seoul’ün 311 kilometre güneyindeki Mokpo kentindeki bir hastaneye kaldırılan Lee, daha sonra başkentteki Ewha Womans Üniversitesi Seoul Hastanesi’ne sevk edildi.

Hastanede düzenlenen basın brifinginde, Lee’nin iyileşmeye başladığı belirtilirken, hastane müdürü Ju Woong, kazazedenin doktorlara, “Uyandığımda çoktan kurtarılmıştım” dediğini aktardı. Ju, kazanın ayrıntılarını sormadığını, çünkü bunun iyileşme sürecine yardımcı olmayacağını düşündüğünü belirtti.

Kazazedenin iletişim kurabildiğini, henüz hafıza kaybı gibi bir belirti göstermediğini ifade eden Ju, Lee’nin birden fazla kırık teşhisiyle yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğünü belirtti. Ayrıca, kazazedenin felç gibi artçı etkiler gösterme riski olduğu için özel bakım altında olduğu ifade edildi.

Diğer bir kazazede ise 25 yaşındaki Koo soyadlı uçuş görevlisi, Asan Tıp Merkezi’nde tedavi altında. Ayak bileği ve başından yaralanmasına rağmen durumu stabil olarak bildirilmişti. Sağlık personeli, Koo’nun durumu hakkında daha fazla bilgi vermekten kaçındı.

İtfaiye ekipleri kazadan sonra yaptığı müdahalede, büyük kısmı yanarak tahrip olan uçaktan iki kabin görevlisini kurtarabildi. Ancak, kazanın şiddeti nedeniyle yolcuların hayatta kalma şansı oldukça düşüktü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir