TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL/Ö. Faruk Bingöl- Altın fiyatlarında 2024 yılında en fazla dikkat çeken konulardan biri de iç piyasa ile dış piyasa arasında oluşan fiyat farkı oldu. Bu yıl mart ayında gerçekleşen yerel seçimler öncesinde söz konusu fark, 1 kilo altında 5 bin doların da üzerine çıkmıştı. Böylece serbest piyasa gram altın fiyatı ile kuyumcularda fiziki altın fiyatları arasındaki makas %8’e kadar açılmıştı.
KOTA UYGULAMASI ETKİLİ OLDU
Mart ayının ortalarında serbest piyasada gram altın fiyatı 2220 TL’ye yakın seyrederken, kuyumcularda fiziki gram fiyatı 2400 TL’yi test etmişti. Söz konusu fark, altın ithalatına getirilen kotaya karşılık, fiziki piyasada altın talebinin artması ve bazı ürünlerin bulunamaması endişesinden kaynaklanmıştı.
İTHALAT %65 GERİLEDİ
Türkiye’nin altın ithalatına bakıldığında ise 2024 yılında kotanın da etkisiyle %65 civarında gerileme yaşandı. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre Ocak-Kasım 2024 döneminde altın ithalatı 111,1 ton oldu. Geçen yılın tamamında ise altın ithalatı, 319 ton olarak gerçekleşmişti.
MAKAS GİTTİKÇE KAPANDI
İthalatta yaşanan bu gerilemeye karşılık, özellikle 2024 yılının son çeyreğinde ons altında düşüş, stabil seyreden döviz kurları ve yüksek TL faizinin etkisiyle, fiziki altın talebi gittikçe geriledi. Fiyatları bu yıl reel olarak gerileyen konut ve otomobilde alım yapmak isteyenlerin yanı sıra, yüksek TL faizine geçiş yapan yatırımcıların fiziki altın satışları, altın fiyatlarında makasın kapanmasını da beraberinde getirdi. Bugün 1 kg altında iki piyasa arasındaki fark, 1000 doların da altına geriledi.
31 ARALIK GRAM ALTIN FİYATI
Yılın son işlem gününde fiyatlara bakıldığında, serbest piyasada 31 Aralık 2024 gram altın fiyatı 2960 TL’den güne başlıyor. Kapalıçarşı’daki kuyumcularda ise fiziki gram fiyatı 2990-3010 TL alım ve satım aralığında seyrediyor. Her iki piyasa arasındaki fiyat farkının %1-2 bandına kadar gerilediği görülüyor.
Bu arada yıla 1955 TL’den başlayan gram altın, 2024’te %51,40 prime hazırlanıyor.
İTHALAT KOTASI KALKACAK MI?
Bu arada altın ithalatına getirilen kısıtlama, mücevherat sektöründe maliyetlerin artmasına sebep olmuş, sektör temsilcileri bu konuda yaşadıkları sıkıntıları dile getirmişti. Dikkatler 2025 yılına çevrildi. Ekonomi yönetiminin, altın ithalatındaki kota uygulamasını tekrar gözden geçirebileceği ifade ediliyor.