Gazze’de mahsur kalan ABD vatandaşları Biden’a dava açtı!

ABD hükümeti, 2023’ün sonlarında İsrail ile başlayan savaşın ardından Gazze’de mahsur kalan Filistinli Amerikalıları kurtarmadığı iddialarıyla karşı karşıya.

Yeni açılan davada, Başkan Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD vatandaşları, daimi ikamet edenler ve yakın akrabalarını, “federal hükümetin Filistinli olmayan Amerikalılara sağladığı normal tahliye çabalarından” mahrum bırakmakla suçlanıyor. Dava, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) tarafından duyuruldu.

‘AYRIMCILIK’ SUÇLAMASI

Bu dava, Gazze’deki savaş nedeniyle açılan ikinci dava. Daha önce Washington’da açılan bir davada, Blinken, savaş sırasında İsrail’e askeri yardım sağladığı için ABD insan hakları yasalarını kasıtlı olarak dolanmakla suçlanmıştı.

Davacılar, ABD Dışişleri Bakanlığı’nı Filistin kökenli Amerikalıları savaş bölgesinde terk etiklerini ve benzer durumlarda farklı kökenlerden Amerikalıları “derhal” tahliye etmek ve korumak için gösterdiği çabayı göstermediklerini iddia ederek, bakanlığı kendilerine karşı ayrımcılık yapmakla suçladı.

Davanın dokuz davacısından sekizi ABD vatandaşı, biri ise daimi ikamet sahibi. Hepsi Gazze’de mahsur kalmış ya da hâlâ kuşatma altındaki bölgede yakın akrabaları olan kişilerden oluşuyor. Dava dosyasındaki kişiler arasında üç çocuğuyla Gazze’de mahsur kalan bir anne ve tedavi edilmeyen hepatit A hastası bir ABD’li de yer alıyor.

MİLLER: AMERİKAN VATANDAŞLARININ EMNİYET VE GÜVENLİĞİ, EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, bakanlığın devam eden davalar hakkında yorum yapmadığını söylerken, dünyanın dört bir yanındaki Amerikan vatandaşlarının emniyet ve güvenliğinin “en önemli öncelik” olduğunu da belirtti. Miller, ABD’nin Gazze de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki güvenli olmayan bölgelerden Amerikalıları tahliye ettiğini söyledi.

Gazze Sağlık Bakanlığına göre, İsrail, 45 binden fazla insanın ölümüne neden oldu ve İsrail’ yönelik “soykırım ve savaş suçu” işlediğine ilişkin suçlamalara da yol açtı. İsrail ise bu suçlamaları reddetti. İsrail’in hava saldırıları, Gazze’nin 2 milyon 300 binlik nüfusunun neredeyse tamamını yerinden ederken açlık ve sağlık krizlerine neden oldu.

 ABD HÜKÜMETİNİN, AYŞENUR EZGİ EYGİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİSİ TEKRAR GÜNDEMDE

Filistinli Amerikalıların, ABD hükümetine “Federal hükümetin Filistinli olmayan Amerikalılara sağladığı normal ve tipik tahliye çabalarından” mahrum bırakıldıklarını iddia ederek açtıkları bu dava, Batı Şeria’da düzenlenen bir protesto sırasında İsrail tarafından öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümünü tekrar gündeme getirdi.

Biden, Eygi’nin öldürülmesine ilişkin sadece üzüntülerini dile getirmiş, Blinken da Eygi’nin ölümüyle ilgili bilgilerin toplanıp konuyla ilgili harekete geçileceğini söylemekle yetinmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, Washington’ın “Bir Amerikan vatandaşının trajik ölümünden derinden rahatsızlık duyduğunu” belirtirken, olayla ilgili daha fazla bilgi almak ve soruşturma talep etmek için İsrail hükümetine ulaşıldığını aktarmıştı.

Ancak Biden, Hamas’ın Gazze’de bulunan rehinelerden İsrail asıllı ABD vatandaşı olan Hersh Goldberg-Polin’in Hamas tarafından öldürülmesine ilişkin, “Hiç şüpheniz olmasın, Hamas liderleri bu suçların bedelini ödeyecek” diyerek sert bir tepki göstermişti. ABD medyasında yer alan haberlerde, ABD hükümetinin, farklı etnik grup, inanç ve kökene sahip vatandaşları arasında ayrım yaptığına ilişkin yorumlar yer aldı. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir