Fransa’da tarihi karar: Sarkozy’nin kaderi belli oldu

Fransa’nın en yüksek mahkemesi olan Cour de Cassation eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye yönelik yolsuzluk suçlarından verilen mahkûmiyet kararını onayladı.

Mahkeme, Sarkozy’nin bir yıl boyunca elektronik kelepçe takarak ev hapsine alınmasına karar verdi. Böylece, Fransız tarihinde ilk kez bir eski cumhurbaşkanına elektronik kelepçe cezası verilmiş oldu.

Sarkozy, daha önce yasa dışı yollarla menfaat sağlama suçundan mahkûm edilmişti. Mahkemeden çıkan bu karar, Sarkozy’nin tüm hukuki itirazlarının sonlandırılması ve kararın yürürlüğe girmesiyle kesinleşti. 

Sarkozy’nin avukatı, bu karara itiraz edeceklerini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını duyurdu. Ancak, Fransa’daki tüm yasal süreçlerin tükenmiş olması nedeniyle kararın uygulanması engellenemedi.

SARKOZY NE KADAR CEZA ALDI?

Fransa’daki Paris Temyiz Mahkemesi , eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin alt mahkemenin kararına yaptığı itirazı reddetti ve nihai olarak Sarkozy’nin 1 yıl boyunca elektronik kelepçe takarak ev hapsine alınmasına hükmetti. Ayrıca, Sarkozy’nin 3 yıl süreyle seçilme hakkının da elinden alındığı bildirildi.

Sarkozy, “telekulak” davasında yolsuzluk suçlamalarından dolayı Mayıs 2023’te 2 yıl tecilli, 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, cezayı 1 yıl ev hapsine, yani elektronik kelepçe ile geçirmesi şeklinde belirledi. Bununla birlikte, Sarkozy’nin 3 yıl boyunca herhangi bir siyasi göreve seçilme hakkı da kaldırıldı.

Aynı davada, Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ve yargıç Gilbert Azibert de benzer cezalar alarak, Herzog 3 yıl boyunca avukatlık yapma hakkından men edilmişti.

Sarkozy, başka bir davada ise Monaco’da yüksek bir görev teklif ederek “nüfuz ticareti yapmak” ve duruşmaların gizliliğini ihlal etmekle suçlanmıştı. Bu dava, Sarkozy’nin L’Oreal skandalı ile ilgili soruşturma dosyalarına sızdığı iddiaları üzerine açıldı. Yargıç Azibert ve avukatı Herzog ile yaptığı görüşmelerde, polis ve savcılardan bilgi sızdırdığı ortaya çıkmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir