Esad’ın ‘captagon’ cehennemi! ‘Cips’ kılıfında ürettiler, onlarca ülkeye sattılar

Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi yıkıldı, Beşar Esad Rusya‘ya kaçtı. Devrilen rejimin ardından Esad’ın milyar dolarlık kazanç elde ettiği uyuşturucu üretim merkezleri gün yüzüne çıktı, kirli işler gözler önüne serildi.

Rejim ülkeyi adeta ‘narko devlet’e çevirirken, uyuşturucu üretim merkezlerinden birinin başkent Şam’a 15 kilometre uzaklıktaki Duma’da ‘cips üretimi için’ kurulan bir fabrika olduğu ortaya çıktı.

Hürriyet’in haberine göre; Duma’da dağ eteklerine gizlenmiş, demir kapılar ve yüksek beton duvarlarla çevrili uyuşturucu madde ‘captagon’ fabrikası bulundu. Rejim döneminde ‘askeri bölge’ olan dağ yolunun bitiminde kurulan fabrika, uyuşturucu imalatında kullanılan kimyasallarla dolu.

Daha önce cips üretimi için kurulan fabrikanın 2018 yılından bu yana uyuşturucu merkezi olduğu ifade ediliyor.

Fabrikanın bodrum katında uyuşturucu paketleme atölyesi bulunuyor. Atölyede ise elektrik panosunun içindeki yapay bobin içine yerleştirilen sevkiyata hazır binlerce uyuşturucu hap dikkati çekiyor.

CİPS KILIFINDA UYUŞTURUCU

Duma’daki uyuşturucu fabrikasının dış duvarının yapımında işçi olarak çalışan Halil Aziz, “Burası cips fabrikası olarak kuruldu. Sonra 2018 yılında rejim gelip bu fabrikaya el koydu” dedi.

“Fabrikanın etrafına yüksek beton duvarlar yaptırdı” diyen Aziz, “Ben de duvar yapımında işçi olarak çalıştım. Uyuşturucu üretildiğini bilmiyordum, ama sürekli rejimin önemli adamları, rejim askerleri buraya geliyordu. Yemek yiyorlardı, eğleniyorlardı. İzni olmayan kimse bu fabrikaya yaklaşamıyordu. Yasaktı, her tarafta silahlı kişiler vardı. Captagon üretildiğini ise Esad kaçtıktan sonra öğrendim” ifadelerini kullandı.

ASKERİ HAVAALANINDA DA ÜRETİM ATÖLYESİ VAR

Duma’daki cips fabrikası dışında başkent Şam’daki Mezze Askeri Havaalanı’nda da uyuşturucu üretim atölyesi ortaya çıktı. Askeri İstihbarat Servisi’nin kullandığı karargâhın altında captagon üretim atölyesi bulundu.

Üretilen captagon haplar, başka ülkelere gönderilmek üzere yapay taş, elma, nar, kavun gibi meyve ve sebze kalıplarına yerleştirilmiş. Depodan çıkarılan uyuşturucu haplar ve imalatında kullanılan ekipman, burada yakılarak imha edildi.

Ülkedeki uyuşturucu imalatının başında ise 4. Tümen’i yöneten Beşar Esad’ın kardeşi Mahir Esad vardı. Uyuşturucu üretim merkezlerini kendine bağlayan Mahir Esad, bu noktaları yönetimindeki rejimin askeri gücüyle koruyordu. Ülkedeki captagon sevkiyatları da yine rejim güçlerinin korumasında ve bilgisi dahilinde farklı ülkelere yapılıyordu.

MEKSİKA KARTELLERİNDEN ÜÇ KAT FAZLA KAZANÇ

Rejim tarafından üretilen captagon kara veya deniz yoluyla ya da diğer bölgeler üzerinden dolaylı olarak başta Körfez Arap ülkelerine ve Avrupa’ya ulaştırılıyordu. Rejim, yasadışı uyuşturucu ticaretinden Meksika uyuşturucu kartellerinden yaklaşık üç kat daha fazla kazanıyordu.

Uyuşturucudan sağlanan kazancın, Suriye’nin yasal ihracat gelirinin iki katı kadar olduğu tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir