Endonezya, görüş ötesi menzilli (BVR) hava savaşı yeteneklerini geliştirme amacına yönelik olarak İHA’lara yatırım yapmaya devam ediyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ekim 2025’e kadar Anka-S İHA’larını envanterine katmış olacak.
ÇİN YAPIMI CH-4 PLATFORMLARININ YERİNİ ALACAK
Hava Mareşali Mohammad Tonny Harjono, Türk yapımı İHA’ların, Endonezya’nın hava karşıtı savaşa öncülük etmeyi amaçlayan teknoloji odaklı askeri konseptiyle uyumlu olduğunu belirtti.
Söz konusu İHA’lar Raden Sadjad Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki 52. Hava Filosu’nda konuşlandırılacak.
2019 yılında Endonezya, Çin’den 6 adet CH-4B İHA satın almış ve bu İHA’lar, Natuna’da konuşlanan 52. Hava Filosu’nda kullanılmaya başlanmıştı. Şimdi ise, Türk yapımı Anka-S İHA’larının teslimatıyla, CH-4’ün yerini alması ve Pontianak’a çekilmesi planlanıyor.
İHTİYACA GÖRE GELİŞTİRİLEN FARKLI ANKA MODELLERİ
TUSAŞ, ANKA insansız hava aracını farklı ihtiyaçlara göre çeşitlendirerek dört ayrı model geliştirdi: ANKA-A, ANKA-B, ANKA-S ve ANKA-I.
2013 yılında SİHA olarak kabul edilen ANKA-A, 2016’da ilk görev uçuşunu gerçekleştirdi. Bunu, yerli radar ve kamera sistemleriyle donatılan ANKA-B izledi ve 2017’de SİHA özelliği kazandı. ANKA-S ise 2016’da, TÜRKSAT 4B uydusuyla entegrasyonu sağlanarak Türkiye’nin uydudan kontrol edilebilen ilk insansız hava aracı oldu. Ardından, hava elektronik istihbarat toplama kapasitesine sahip ANKA-I modeli geliştirildi. 2018 yılında ise TUSAŞ, yerli motorunu ANKA’ya entegre etti.
ANKA’lar, Türk Silahlı Kuvvetleri ve MİT tarafından sınır ötesi operasyonlar ve terörle mücadelede etkin şekilde kullanıldı. Aynı zamanda emniyet ve jandarma tarafından da operasyonlarda yer alırken, afetlerde de aktif rol oynadı. Yangın ve deprem gibi doğal afetlerde de ANKA’lar büyük bir işlevsellik sağladı. 2024 yılı itibariyle toplamda 140 ANKA üretimi hedefleniyor. Ayrıca, Tunus ile başlayan ihracat süreci, Kazakistan ve Malezya gibi dost ülkelerde de devam ediyor.