‘Dövizle kira’ hedefi ters tepmeye başladı! Türkler yurt dışından 5,8 milyar dolarlık konut aldı

TÜRKİYE GAZETESİ/Özel Haber- Döviz kurlarında son yıllarda yaşanan yükseliş, bu yıl uygulanan para politikasının da etkisiyle yerini daha stabil görünüme bıraktı. Yıla 29,50 TL seviyesinden başlayan dolar, 2024’ün son 3 haftasına girerken 34,80 TL’ye yükseldi. Bu süreçte kurlarda yaşanan artış, yaklaşık yüzde %18 olarak gerçekleşti.

YURT DIŞINDA KONUT ALIMI ARTIYOR

Öte yandan Türkiye’de yerli yatırımcılar ise özellikle bu yıl, döviz bazında getiri hedefiyle yurt dışından konut alımına yöneldi. Son 8 yıllık verilere bakıldığında, Türkler yurt dışından;

-2017’de 340 milyon dolar

-2018’de 330 milyon dolar

-2019’da 200 milyon dolar

-2020’de 210 milyon dolar

-2021’de 370 milyon dolar

-2022’de 630 milyon dolar

-2023’te 1 milyar 780 milyon dolar

-2024’te (temmuz ayı itibarıyla) 1,99 milyar dolarlık konut alımı gerçekleştirdi.

BU YIL TÜRKİYE DAHA KAZANÇLI

Sektör temsilcileri; yurt içinde kiraların bu yıl ortalama %46 arttığını ve bu sebeple Türkiye’deki konut yatırımının, yurt dışında yapılan yatırıma göre 2024’te daha fazla getiri sunmaya başladığını belirtiyor.

Uzmanlar, başka ülkelerden konut alacak yatırımcıları uyararak, “Yurt dışında yatırım yapılan ülkelerin başında ABD, İngiltere, Karadağ, BAE öne çıkıyor. Ancak bu ülkelerde enflasyon oranları düşük, bu sebeple konut kiraları ve fiyatlarındaki artışlar da sınırlı” diye konuşuyor.

YURT DIŞINDAN ALIM YAPARKEN DİKKAT!

Satış Küpü Eğitim Danışmanlık Kurucusu Kürşat Tuncel ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yurt dışından konut almayı düşünenlere şu uyarılarda bulundu:

“Yatırım yapılan ülkede hukuk ve mülkiyet güvenliğine dikkat edilmeli. Piyasa derinliği olmayan, spekülatif fiyatlamaların yaşandığı ülkelerden uzak durulmalı. Her zaman yatırımcı çeken ülkeler tercih edilmeli. Kur riski ve tahsilat problemini de dikkate alın. Getiri hesabında sadece kiraya değil; satın alma giderleri, komisyonlar, sigorta ve vergilere de bakın, net getiriyi görerek değerlendirin. Vatandaşlık imkanlarını da önemseyin…”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir