Devlet desteği bir aileyi işletme sahibi yaptı. Kırıkkale’nin Çelebi ilçesi Tilki köyünde yaşayan Ilıcan ailesi devletin tarım ve hayvancılık sektörüne sunduğu destekle işletmesini büyütmeyi sürdürüyor.
DEVLET 50 VERDİ ONLAR 500 YAPTI
Devletin yüzde 50 hibe desteğinden faydalanarak Brezilya’dan ithal ettikleri 50 adet ‘brangus’ cinsi besilik sığırla işletmelerini büyüten aile, üretim kapasitesini her geçen yıl artırıyor. Toplamda 250 büyükbaş ve 250 küçükbaş hayvan barındıran mandıralarında hem et hem de süt ürünleri üretimi yapan Ilıcan ailesi, yerel ekonomiye de katkı sağlıyor.
ÇOBAN BULAMIYORLAR
İşletmelerini büyütme sürecinde yaşadıkları en büyük sorunlardan biri ise çoban bulma sıkıntısı. Yerli çoban bulunamadığı için Afganistan uyruklu çobanlarla çalışmayı tercih eden aile, bu çalışanlara 35 bin lira aylık ücret ödüyor. Ilıcan ailesi, sektördeki yatırımlarını sürdürerek üretim kapasitesini daha da artırmayı ve bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor.
YÜZDE 50 HİBE
İşletme sahibi Tilkili köyü muhtarı Osman Ilıcan (45), devletten aldıkları destekle ithal hayvanların uygun fiyatlı olması sayesinde kar marjının arttığını söyledi. Ilıcan, 2015-2016 yıllarında devletin sağladığı yüzde 50 hibe desteği ile makine ve ekipmanlarını modernize ettiklerini belirtti.
DEVLETTEN NASIL DESTEK ALDILAR?
Ilıcan, “İşletmemizde şu anda 250 büyükbaş hayvanımız var. Normalde mera hayvancılığı yapıyoruz. Hayvanlarımız yazın arazide otluyor. Kendi işletmemizde ürettiğimiz süt, peynir, tereyağı gibi ürünleri kendimiz değerlendiriyoruz.
Devletin desteği şu: İç piyasaya göre ithal hayvanlar daha uygun oluyor. Fiyatı uygun olunca da kâr marjım artmış oluyor; bu da destek sayılır. Mesela bir hayvanı 60 bin liraya mal etmişsem, bunu başka bir yerden temin etmeye kalkarsam 80 bin lira bandında oluyor. Çok büyük bir talep var. İthal hayvana da çok büyük talep oldu. Bu işlerin resmi prosedürleri var.
“ALAMIYORUM, DİYE BİR ŞEY YOK”
Onları yerine getiremezsen destek alamıyorsun. Yoksa devletimiz herkesin yanında. Küçükbaş olsun, büyükbaş olsun, tarım ürünleri olsun, kanatlı hayvancılık olsun… Bir zamanlar genç çiftçilerimiz vardı. Devletimiz gerçekten güzel destekler veriyor. ‘Alamıyorum’ diye bir şey yok” diye konuştu.
“AFGAN İŞÇİLERE 40 BİN LİRA VERİYORUZ”
Hayvancılıkla uğraşanların karşılaştığı en büyük sıkıntının çoban bulunamaması olduğunu ifade eden Ilıcan, “En büyük sıkıntımız işçi bulunamaması. Çalıştıracak adam bulamıyoruz. Bu hayvanların otlaması lazım; bunu yapacak adam bulamıyoruz.
Çobanlık peygamber mesleği, gerçekten rahat. Çok güzel bir iş ama şimdiki gençlerimiz yapmıyor. Maaşlar da çok yüksek oluyor. Afgan işçilere 35 bin lira ile 40 bin lira civarında maaş veriyoruz.
Yemesi içmesi bize ait. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Çok güzel destekleri ve projeleri var. Çeşit çeşit projeler mevcut; yararlanmak isteyenlere duyurulur.
Gençlerimize diyorum ki, Tarım İl Müdürlüklerine gitsinler, araştırsınlar. Projelere müracaat etsinler. ‘Hiçbir şey olmayacak’ diye bir şey yok. Desteklerinden yararlansınlar, 3-5 hayvanla başlasınlar, işlerini büyütsünler” dedi.