Devletten öğrenciye iş imkânı! Gençlere yönelik istihdam seferberliği başladı

YÜCEL KAYAOĞLU’NUN HABERİ – Hükûmet, üniversite öğrencilerinin part-time çalışarak cep harçlıklarını çıkarabilmelerine yönelik yeni bir uygulama başlatacak. AK Parti’nin 2023 Seçim Beyannamesi’nde gençlere yönelik vaatlerden biri daha hayata geçiyor. Beyannamede, “üniversite öğrencilerini sosyal programlara (ağaç dikimi, yaşlı bakımı, sosyal hizmetler, eğitmenlik vb.) dâhil ederek gençlerin üniversitede okurken istihdama ilk adımlarını atmalarına” dair bir vaat yer alıyordu. Ayrıca, gençlere yönelik esnek çalışma modellerinin getirileceği belirtiliyordu. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerine yönelik proje için kısa süre içinde düğmeye basılacak.

PART-TIME ÇALIŞACAKLAR

Hükûmetin uygulamaya koyacağı proje, üniversite öğrencilerinin kamuya ait kütüphane, sosyal tesisler veya spor komplekslerinde part-time çalışarak, harçlıklarını çıkarabilmelerini öngörüyor. Ağaç dikimi, yaşlı bakımı, sosyal hizmetler, eğitmenlik gibi alanlarda da çalışma imkânı verilecek. Proje hayata geçtiğinde isteyen öğrenciler 10 ay süreyle part-time çalışabilecek.

60 BİN İSTİHDAM

Proje kapsamında 60 bin civarında gencin istihdam edilmesi planlanıyor. İlk etapta üniversite öğrencileri için başlatılacak proje ilerleyen dönemlerde kadınlar ve diğer dezavantajlı kesimleri kapsayacak şekilde genişletilecek.

10-12 BİN LİRA ÜCRET

10-12 bin lira arasında ücret alacak öğrencilerin, çalışma saatleri okul saatlerine göre belirlenecek. Öğrencilere verilecek ücretler İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.

ULUSAL STAJ PROGRAMI’NA BAŞVURULAR BAŞLADI 

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin koordinasyonunda Ulusal Staj Programı’nın 2025 yılı başvuruları başladı. Programın bu yıl ki başvuruları, “Kariyer Kapısı” üzerinden 28 Şubat 2025’e kadar devam edecek. Ulusal Staj Programı’na başvurular, e-Devlet entegrasyonu ile çalışan millî dijital platform “Kariyer Kapısı” üzerinden yapılıyor. Programa; Türkiye, KKTC ve yurt dışındaki üniversitelerde örgün eğitim görmekte olan, 1 Ocak 2025 itibarıyla 35 yaşını doldurmamış lisans, ön lisans veya yurt dışındaki üniversitelerde yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk vatandaşı/Mavi Kart sahibi öğrenciler başvuruda bulunabilecek. Lisans programlarında eğitim görmekte olan adayların 2, 3 veya 4. sınıf, ön lisans programlarında eğitim gören adayların ise 1 veya 2. sınıf öğrencisi olması gerekiyor.

2019 yılından bu yana düzenlenen Ulusal Staj Programı’na şimdiye kadar 1 milyon 250 bin öğrenci başvururken 800 bin öğrenciye staj imkânı sağlandı. 5 binin üzerinde kamu kurumu ve 2 binden fazla özel sektör kuruluşunun dâhil olduğu program sayesinde gençler kurumları ve meslekleri yakından tanıma imkânı buldu.

SOSYAL YARDIM ALAN 19 BİN KİŞİ BU YIL İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) arasında, yapılan iş birliği çerçevesinde bu yıl 19 bin kişi işe yerleştirildi. Böylece çalışabilir durumdaki sosyal yardım yararlanıcıları kendi alın terleriyle hayatlarını kazanırken, sosyal yardım sistemi de daha etkili işliyor. 

Proje doğrultusunda, 2020’den bu yana 73 bin kişinin özel sektörde işe yerleştirilmesi ve 56 bin kişinin aktif iş gücü programlarına katılımı sağlandı. Bu yıl ise sosyal yardım alan 19 bin kişi işe yerleştirildi, 11 bin kişi de aktif iş gücü programlarına dâhil oldu. Önerilen iş ya da iş gücü programlarına girmeme konusunda ısrar eden sosyal yardım yararlanıcıları ise sosyal yardımlara bağımlı hâle gelmemeleri amacıyla durumları tekrar değerlendirilmek üzere SYDV’lere bildiriliyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir