Çin motosiklette bir ilke imza attı: Karşınızda sodyum bataryalı scooter Q50

Çin’in Hangzhou bölgesinde gerçekleştirilen ‘Sodyum Elektrikli Araç’ konferansında tanıtılan elektrikli motosikletler büyük ilgi topladı. Dünyanın ilk lityum hammaddesi içermeyen bataryalarıyla karşımıza çıkan 4 farklı model, yakın gelecekte iki teker dünyasında yaşanacak rekabetin öncüleri olarak gösteriliyor.

Çinli dev motosiklet üreticisi Yadea’nın yeni modelleri 1.5-3C şarj teknolojisini destekliyor. Detaylara girmeden anlatmak gerekirse, bir önceki nesil sodyum bataryalara göre daha hızlı ve güvenli bir şarj altyapısı kullanan 3C mimarisi sayesinde 15 dakika gibi kısa bir sürede %80 şarj seviyesine ulaşabiliyor.

Konferansta tanıtılan modellerin fiyatları 3.299 ila 4.299 yuan arasında değişen yani yaklaşık olarak 450 ila 600 dolar (16 bin TL – 21 bin TL) arasında değişiyor.

Yadea tanıttığı modeller arasında yer alan Guanneng Q50 Sodium modelinde 48 V nominal voltajlı ve 24 Ah kapasiteli bir Na+ batarya kullanıyor. 1.535mm boyuna ve 75 kg ağırlığa sahip Q50 modeli toplamda full şarj ile 70 km menzile ulaşabiliyor. Bunu sodyum batarya teknolojisinde sahip motosikletlerde başlangıç noktası olarak kabul edersek, uzmanlara göre çok yakın gelecekte 20-25 dkk şarj süreleriyle şehir trafiğinde yaklaşık 200 km menzile ulaşmak mümkün.

SODYUM VE LİTYUM ARASINDA NE FARK VAR?

Elektrikli araçlar dünyasında pil teknolojisinin çok büyük bir kısmı lityum bazlıdır. Fakat lityumun dünya üzerindeki rezervi de oldukça sınırlı. Bu durum üretim maliyetlerini arttırdığı gibi teknolojiyi de sınırlamakta. Eskiden sadece elektronik eşya pillerinde kullanılan lityum, artık elektrikli ve hibrit otomobil teknolojisinin temek yapı taşı haline gelmiş durumda. Bu yüzden artan lityum fiyatlarının yanı sıra daha ulaşılabilir yapısıyla sodyum elementi daha fazla ön plana çıkıyor.

Yeryüzünde daha yaygın bulunan sodyum hem daha uygun fiyatlı bir ham madde hem de işlemesi daha düşük maliyetlerle yapılabiliyor. Bu sayede elektrikli araçlarda fiyatları ciddi oranda düşürebiliyor.

Öte yandan sodyum iyon pillerin dezavantajları ise su ile temas ettiğinde tutuşup alev alması. Ancak son gelişmeler neticesinde sodyum içeren hücrelerin sıvı teması sonrası yanması kontrol altına alınmış ve neredeyse tamamen ortadan kaldırılmış vaziyette. Öte yandan bir diğer dezavantajı ise sodyumun lityuma kıyasla daha ağır bir yapıya sahip olması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir