BİR ZAMANLAR TÜRKİYE — Filistin’de devam eden dram da Suriye’deki sıcak gelişmelerden ötürü bugünlerde arka plana kaldı. Ancak ülkedeki bitmek bilmeyen acının mazisinde birçok hikâye saklı.
1990’lı yılların başında da Birinci İntifada devam ediyor, Filistin-İsrail gerilimi yükseliyordu. O günlerde İsrail, 418 Filistinliyi ülkeden sürgün etmiş, Lübnan ise mültecileri kabul etmemişti.
Yüzlerce kişi, insan yaşamayan bir bölgede kar altında beklemek zorunda kalmıştı.
Bu haber 20 Aralık 1992 tarihli Türkiye gazetesinin sütunlarına şu şekilde yansımıştı:
KIŞ SOĞUĞUNDA SAHİPSİZ KALDILAR
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İsrail’in 418 Filistinliyi sınır dışı ederek Lübnan’a göndermesini şiddetle kınadı. BM Güvenlik Konseyi’nde alınan 799 sayılı kararla, işgal altındaki yurtlarından sürülenlerin hemen güven içinde geri getirilmeleri istendi. Amerika da ilgili karara, diğer 14 üye ile birlikte evet oyu kullandı.
Lübnan tarafından da kabul edilmeyen Filistinlilerin İsrail’in güvenlik bölgesi ilan ettiği, kimsenin yaşamadığı Güney Lübnan’daki bölgede soğuk ve kar altında sıkışıp kaldıkları bildiriliyor.
İsrail Başbakanı İzak Rabin, “Sürgün kararından vazgeçmeyeceğiz” dedi. Bu sınır dışı edilme hadisesinin İntifadanın başladığı son beş yıl içinde en büyük sınır dışı etme hadisesi olduğu belirtildi.
İsrail bu süre içinde, daha önce 66 Filistinliyi sınır dışı etmişti. FKT’nın (Filistin Kurtuluş Örgütü) BM’deki gözlemcisi Nasır el-Kidva konu ile ilgili açıklamasında, İsrail’in bu hareketinin Sırpların Yugoslavya’da Müslümanlara uyguladığı etnik temizlik hareketinden farkı olmadığını söyleyerek, Ortadoğu Barış Görüşmelerine nezaret eden Amerika ve Rusya’nın bu süreci kurtarmak için en kısa zamanda, Filistinlilerin sağlıklı şekilde evlerine dönmelerini sağlamalarını istedi.