Bayraktar Akıncı BAE’ye teslim edildi

DIŞ HABERLER—Dünyanın önde gelen teknoloji firmaları arasında yer alan Baykar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) en az iki adet Bayraktar Akıncı (Raider) çift motorlu insansız hava aracı (İHA) teslim etti. 

İki ülke arasındaki bu stratejik ortaklık, Türk İHA’larının uluslararası alanda daha da güçlenmesine ve özellikle BAE’nin askeri yeteneklerini artırmaya devam etmesine imkan sağlayacak. 

Asya merkezli The Eurasian Times’ın iddiasına göre, Baykar, teslim edilen iki Akıncı İHA’sının birini Ocak 2024’te, diğerini ise Aralık 2023’te Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ulaştırdı. Ancak, bu teslimatlar hakkında detaylı görsel ve fotoğraf paylaşımı yapılmadı ve gelişmiş İHA’ların konuşlandırılmasıyla ilgili bir dereceye kadar gizlilik korundu.

TESLİMATLAR DEVAM EDİYOR

BAE’nin bu anlaşma çerçevesinde, Türk İHA üreticisi Baykar’dan 60 Bayraktar TB2 ve 60 Bayraktar Akıncı almayı kabul ettiği 2022 yılında duyurulmuştu. 

Ayrıca Abu Dabi yönetiminin her biri 60 adet olmak üzere hem Bayraktar TB2 hem de Bayraktar Akıncı sipariş edeceği ifade ediliyor.

Şirketin yılsonu raporunda ise Baykar’ın, Bayraktar Akıncı İHA’larını Temmuz ayında Pakistan’a, Kasım 2024’te de Azerbaycan’a teslim ettiğini doğruladığı kaydedildi.

 Eurasian Times, Baykar’ın açıklamasına atıfta bulunarak, “Açıklamaya göre, bir Akıncı İHA Ocak 2024’te BAE’ye teslim edilirken, diğer bir İHA ise Aralık 2023’te teslim edildi” ifadelerine yer verdi. Ayrıca, Baykar’ın diğer teslimatlarından farklı olarak, BAE’deki Akıncı İHA’larına dair herhangi bir görsel paylaşmadığı ve bu gelişmiş İHA’ların konuşlandırılması konusunda gizlilik önlemleri aldığı vurgulandı.

ÇİN YERİNE BAYKAR SEÇİLDİ 

BAE’nin İHA tercihindeki değişime dikkat çekilen haberde, “Birleşik Arap Emirlikleri geçmişte Çin menşeli insansız hava araçlarına güveniyordu. Ancak Türkiye’nin geliştirdiği platformların hizmete alınmasıyla, Çin yapımı bazı eski sistemlerin raf ömrünü doldurabileceği ve yerlerini daha gelişmiş Türk İHA’larına bırakabileceğine dair sinyaller var. Özellikle Irak’ın, Çin üretimi insansız hava araçlarındaki teknik sorunlardan ötürü filosunun büyük kısmını devre dışı bıraktığı biliniyor. Bu durum, Çin platformlarının güvenilirliği konusunda soru işaretlerine yol açtı. Öte yandan Türk İHA’larına yönelik bu yönelim, ABD’nin Körfez ülkelerinden gelen gelişmiş İHA taleplerine aynı hızla cevap veremediği bir döneme denk geldi.” ifadeleri kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir