ÖMER TEMÜR’ÜN HABERİ – Dünyada hızla büyüyen e-Ticaret hacmi 6 trilyon doları aşarken, Türkiye’de 2024 yılı sonunda 3,4 trilyon liraya ulaştı. Madalyonun diğer tarafında ise farklı bir tablo karşımıza çıkıyor. e-Ticaret girişimlerini platformdan, ödeme sistemleri, kargo ve ürün tedarikine kadar satıcıları zorlu bir süreç bekliyor. Girişimlerin çoğu daha başlamadan kepenk kapatmak zorunda kalıyor.
Tekkart’ın kuruluşu Mağazanolsun, bütün bu dertleri ortadan kaldırırken, satıcılara sunduğu hazır e-Ticaret platformu ile binlerce ev kadını, emekli, engelli, asgari ücretliye ek gelir imkânı sağlıyor. Platformda bütün sorumlulukları Mağazanolsun yüklenirken, site sahipleri sadece satış yapıp kazancını cebine koyuyor.
BİR GÜNDE MAĞAZA SAHİBİ YAPIYOR
Mağazanolsun CEO’su Kubilay Çil, e-Ticaret’te başarı şansının yüzde 1 olduğunu belirterek “Yapılan araştırmalara göre her 100 satıcıdan 97’sinin yanlış ürün ve pazar seçimi ile doğru fiyatlama yapamamanın yanında SEO ve influencer pazarlama sorunları sebebiyle ürünlerini tüketiciyle buluşturamıyor. Satış yapan satıcıların ise sadece üçte bir kâr ediyor” dedi.
Mağazanolsun ile kendi ürününü imal eden firmaların, satış yapmak isteyen ama ürünü olmayan girişimcilerin ve satıcıların kendi mağazasın açarak bir gün içinde e-Ticaret’e başlamasını sağladıklarını ifade eden Çil şunları kaydetti: e-Ticaret’e adım atmak isteyenlerin karşısında çeşitli zorluklar bulunuyor. Biz Mağazanolsun’u bu sorunları çözerek satışa başlamak isteyen ama bunu nasıl yapacağını bilemeyen kişileri hızla e-Ticaret’le tanıştırma formülü üzerine kurguladık. e-Ticaret yapmak isteyen kişinin domain adresi alması yeterli. Platform ve şirket kurulumundan muhasebeye, tedarikçiden depolama ve stoka, ödeme sistemlerinden kargoya, iade işlemlerinden sosyal medya hesaplarının kurulmasına kadar bütün işleri biz üstleniyoruz. Bunun için kullanıcılar sadece bir maaş kadar ödeme yapıyor.
SATICILAR ÜÇ AYDA KARA GEÇİYOR
Şu anda 3 bin mağaza ile hizmet verdiklerini anlatan Çil “Platformda 200 bin ürün bulunuyor. Satıcılar istediği tedarikçiden istediği ürünü alıp satışa yapabiliyor. Bu sistem ile asgari ücretli, ev hanımı, öğrencilere sattıkları ürünlerin yüzde 40’ına kadar gelir elde etme imkânı sağlıyoruz. Asgari ücretli çalışan bir satıcımızı bugün 150 bin liralık ciro aylık ciro yapıyor. Sisteme dâhil olan bir babaannenin aylık cirosu 200 bin lira. Hatta engelli satıcılarımız sistem üzerinden ek kazanç elde ediyor. Platform olarak biz bayilik veriyoruz. Satıca ya da tedarikçi farketmez, mağaza da satabiliyor. Satıcılar üç ayda kâra geçiyor. 2025 yılında bu sistemi tabana yaymak istiyoruz. 3 bin olan mağaza sayısını 5 binin üzerine, 150 bin olan müşteri sayısını 300 bine taşımak için çalışacağız” diye konuştu.
Mağazanolsun yurt dışı açılımını da gerçekleştirerek Fornium.uk markasıyla Türk markalarını İngiltere pazarına taşıdı. Çil, yeni yılda hedeflerinde İngiltere’nin yanında Avrupa ve ABD’de eBay, Amazon ve Walmart’ta satışa başlamak olduğunu söyledi. Çil ayrıca e-İhracat için çalışmalara başladıklarını bildirdi.
SOSYAL MEDYA VİTRİNE DÖNÜŞÜYOR
Eğitimin e-Ticaretin olmazsa olmazları arasında bulunduğunu kaydeden Kubilay Çil “Sunduğumuz yol haritasında, doğru ürün ve doğru tedarikçi seçimiyle başlayan süreç tek başına yeterli değil. Adım adım satıcı adaylarının dikkat etmesi gereken konulara dair soru cevap şeklinde ilerleyen canlı eğitimler, kamplar sunuyoruz. Bir e-Ticaret akademisi gibi davranıyoruz. Satıcıların tek yapması gereken ise Instagram gibi sosyal medya hesaplarında ürünlerini tanıtıp satışa sunması” diye konuştu.