Küresel markalar Türkiye’ye geliyor! İthal ayakkabı 70 milyon çifte ulaştı

Ömer Temür İSTANBUL –Ayakkabı sektörü olarak zor bir yılı geride bıraktıklarını belirten Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, “Geçen yıl olmasını beklediğimiz olumsuz senaryoların tamamı gerçekleşti. Son iki yılı ayakkabı sektörü kan kaybederek geride bıraktı. 2022 yılında 500 milyon dolar dış ticaret fazlası verirken 2023 yılında ilk defa 170 milyon dolar açık verdik. Dış ticaret açığı 2024’te 500 milyon doları aştı. Geçtiğimiz yıl ihracatımız hem adet hem de ciro bazında yüzde 20 civarında düştü. Sadece bizde değil İtalya’da yüzde 10, Portekiz’de yüzde 9, Çin’de yüzde 5 kayıp var” dedi.

Geçtiğimiz yıl 1,1 milyar dolar ihracata karşılık 1,6 milyar dolara ithalat yapıldığına dikkat çeken İçten şu bilgileri verdi: İthal ayakkabı 25 milyon çiftten 70 milyon çifte çıktı. 70 milyon çift ayakkabının yüzde 50’sini yani 30-35 milyonunu küresel markalar oluşturdu. Biz vergiyi ne kadar artırırsak artıralım tüketici bu markaları alıyor. Bizim stratejimiz bu markaların Türkiye’de üretilmesi üzerine. Zaten 1,5 yıldır bu konuda çalışıyorduk. Bazı global markalar bu süreçte üretime başladı. Bazıları da yatırımlarını artırdı. Yüzde 10 ek vergi yeni yatırımlara katkı sağlayacak. Şu an firmalar Türkiye’de üretim yapmak için kapımızı çalıyor. Destek talebinde bulunuyorlar. Olumlu görüşmeler sürüyor. Yakın zamanda yatırımların açıklanmasını bekliyoruz. Yeni yatırımlar sektörün ve yan sanayinin büyümesine de katkı sağlayacak. 

DEVLETİN ÇAKMA AYAKKABIDAN KAYBI 1 MİLYAR $

 Berke İçten, çakma ürünlere yönelik kanuni düzenlemenin yolda olduğunu söyledi. İçten “Sektörün en büyük problemlerinden biri de çakma ve taklit ürünler. Bizim hesaplamamıza göre yılda 200 milyon çift sahte ayakkabı satılıyor. Bunun devlete vergi kaybı 1 milyar doları buluyor. Önümüzdeki dönemde torba kanuna bir madde eklenerek bu konunun çözüme kavuşturulmasını  bekliyoruz” diye konuştu.  İçten, kayıt dışılık ile mücadele sürerken e-Ticaret’ten stopaj alınmasını ise doğru bulmadıklarını belirterek “Bu kadar kayıt dışı varken e-Ticaret satışlara stopaj uygulaması getirildi. Stopaj problemi de  yakında çözülecek” ifadelerini kullandı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir