Zayıf talep, Almanya’da işten çıkarmayı hızlandırdı! Dev firmalar peş peşe açıkladı

Fortune 500 Avrupa listesinde yer alan Alman şirketleri, bu yıl çoğunluğu ülkenin imalat sektöründen olmak üzere 100 binden fazla çalışanı işten çıkarmayı planladıklarını duyurdu. Alman ekonomisindeki zayıf görünüm ve yapısal problemler sebebiyle, Alman şirketleri, maliyetleri düşürmek ve rekabet güçlerini korumak maksadıyla işten çıkarma ve fabrika kapatma gibi tedbirleri uygulamaya hazırlanıyor. Covid-19 sonrası ekonomide yaşanan zorlukları tam atlatamayan ülkede, büyük çaplı işten çıkarma yapacak şirketler arasında Bosch, Volkswagen, Thyssenkrupp, Deutsche Bahn ve Siemens de bulunuyor.

BOSCH 5 BİN 500 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARIYOR

Yapılan açıklamalara göre, Bosch 5 bin 500 kişiyi çıkarma kararı verdi. Alman otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler, 5 Kasım’da otomobil üreticilerinden zayıf talep nedeniyle yeniden yapılanmaya giderek, 2 bin 800’ü Almanya’da olmak üzere Avrupa’da toplam 4 bin 700 kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. Schaeffler, Avusturya ve İngiltere’deki fabrikaları kapatmayı da planlıyor.

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen de 28 Ekim’de Almanya’da en az üç fabrikayı kapatma ve büyük çaplı işten çıkarma planladığını bildirmişti. Şirket tarihindeki en büyük maliyet ve yapısal krizle mücadele eden Volkswagen, dün gece zorlu görüşmelerin ardından Almanya’da 35 bin kişiyi işten çıkarmak için sendika ile anlaşmaya vardı. ThyssenKrupp, 11 bin kişiyle yollarını ayırmaya karar verirken, üretimi de azaltacağını duyurdu. Siemens yöneticileri dünya çapında işten çıkarma kararlarını duyurdu ve bu sayıyı 5 bin olarak açıkladı. Mercedes-Benz de işçi azaltma planları yapıyor.

ÇİN YENİ ALMANYA

Made in Germany algısıyla pahalı ihraç modelinin artık işe yaramadığını belirten Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Almanya’da bir zamanlar oldukça başarılı olan “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” başlıklı iş modelinin artık işe yaramadığını, Çin’in yeni Almanya olduğunu belirtiyor. NG Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomist Carsten Brzesk, konuyla ilgili değerlendirmesinde “Almanya’da sanayideki çöküşün sonu görünmüyor” ifadesini kullandı. Ekonomistler ise ucuz enerji ve hammadde sağlayıp üretim yaparak pahalı satma işlevinin sona erdiğini, Çin’in yen Almanya olduğunu ifade ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir