AB ülkeleri Suriye’nin yeni hükümetiyle çalışmaya hazır! Fransız bayrağı göndere çekildi

Fransa, Suriye’deki geçiş sürecine destek verme kararıyla, Esad rejiminin devrilmesinin ardından ilk kez diplomatik bir heyetle Şam’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Diplomatların ziyareti 2012 yılından sonra Şam’daki Fransız Büyükelçiliği’ne yapılan ilk resmi diplomatik temas oldu.

Fransa’nın Suriye Özel Temsilcisi Jean-Francois Guillaume, büyükelçilik binasının önünde yaptığı açıklamada, Fransa’nın Suriye’nin geçiş sürecinde Suriyelilerin yanında olacağına dair güçlü bir destek mesajı verdi. 

Ziyaret sırasında, Fransa’nın Suriye’deki uzun yıllar süren diplomatik izolasyonunun sona erdiği ve Batılı ülkelerin Suriye’deki mevcut durumu yeniden değerlendirme sürecine girdiği vurgulandı. Ayrıca, Fransa’nın Suriye’deki azınlık hakları ve siyasi geçiş sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesi adına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası aktörlerle işbirliğini sürdüreceği ifade edildi.

Almanya, Şam’da Suriye Kurtuluş hükümeti ile görüşmeler yaparken, İngiltere de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ile temaslarını sürdürdü.

İngiltere’nin Suriye Özel Temsilcisi Ann Snow’un katıldığı görüşmelerin detayları sosyal medya üzerinden paylaşıldı. Görüşmelere ilişkin açıklama yapan büyükelçi “son gelişmeleri” ele aldıklarını açıkladı.

12 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ

Şam’daki Fransa Büyükelçiliği’nde 2012’den bu yana ilk kez Fransız bayrağı göndere çekildi.

BERLİN VE PARİS, HEYET TAHRİR ŞAM (HTŞ) İLE DİYALOG BAŞLATMA SİNYALİ VERDİ

Alman hükümet sözcüsü, HTŞ’nin liderlik ettiği silahlı isyancıların yönettiği Suriye ile ilişkilerin nasıl şekilleneceği konusunda önemli açıklamalar yaptı. 

Hebestreit, Almanya ve Fransa’nın “temel insan hakları ve etnik ile dini azınlıkların korunması ilkelerine dayalı olarak yeni liderlikle işbirliği yapma konusunda anlaşmaya vardıklarını” bildirdi.

Viyana’da, HTŞ liderliğindeki muhaliflerin Şam’daki yönetimi devralmasının ve Beşar Esad’ın ülkeden kaçmasının ardından sokaklara dökülen Suriyeliler kutlama yaptı.

HTŞ liderliğindeki silahlı muhaliflerin Şam’da yönetimi ele geçirmesi ve Beşar Esad’ın ülkeden kaçması, Viyana’da olduğu gibi pek çok Avrupa kentinde sokaklara çıkan Suriyeliler tarafından kutlandı.
Kaynak: DW

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’ye yönelik angajmanını güçlendirme kararı aldıkları belirtilerek, bu doğrultuda iki ülkenin Ortadoğu’daki ortaklarıyla koordineli şekilde “kapsayıcı bir siyasi süreci” destekleyeceklerini vurguladı.

HTŞ, ABD, Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) ve AB tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. Ancak, birçok başkent, HTŞ’nin Esad rejimine karşı kazandığı zaferin ardından, bu grubun terör listesinden çıkarılmasını tartışıyor.

HTŞ lideri Ebu Muhammed el Colani, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, işkence ve savaş suçları işleyen Esad rejimi yetkililerinden hesap soracaklarını belirtti. Gerçek ismi Ahmed El Şara olan Colani, “Suriye halkına zulmeden suçlular, katiller ve güvenlik güçlerinden hesap soracağız” diyerek bu süreçte kararlı olduklarını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir