Esad’ın zulmü esnafa parayı bile unutturmuş… Şam özgürlüğüne kavuştu

Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi muhalifler tarafından 11 günde çöktü. Esad’ın Moskova’ya kaçmasıyla başbakanlık koltuğuna Muhammed El-Beşir oturdu. Yeni başbakan yıldırım hızıyla kabinesini kurarken özgürlüğüne kavuşan Şam yeni hayatına başladı. 

İşyerleri, çarşılar, pazarlar, fırınlar, kafeler açıldı. Belediye, taksi, dolmuşlar hizmete başlarken, insanlar sokakları doldurdu. Emevi ve Merce meydanları başta olmak üzere Şam’daki önemli alanlar, çarşılar, aileleriyle, çocuklarıyla gezen insanların akınına uğradı.

Emevi Camisi bitişiğindeki Şam’ın tarihi yerlerinden biri olan Hamidiye Kapalı Çarşısı’nda esnaf 3 gün sonra işyerlerini açtı. Alışveriş yapmak isteyenlerle dolan çarşıdaki tarihi Bakdash dondurmacısının önünde uzun kuyruklar oluştu.

“SORGUSUZ İŞKENCE”

Hürriyet’e konuşan dondurmacı esnaf:

Esad bize çok zulüm etti. Çok baskı yaptı. Her gün korku içinde yaşıyorduk, sorgusuz şekilde insanları alıp cezaevlerine atıyorlar, öldürüyorlardı. Şimdi nefes almaya başladık, kendimizi ilk kez özgür hissediyoruz. Bugün dükkânımı açtım, herkes geliyor. Artık korku yok, güzel şeyler var.

ESAD YÜZÜNDEN PARAYI UNUTTULAR

Esad döneminde Suriye Lirası dışında hiçbir paranın geçmediği kapalı çarşıda artık hem dolar hem de Türk Lirası kullanılıyor. Esnaf Türk Lirası’nı kabul ederken, parayı tanımamaları ilginç diyalogların yaşanmasına  neden oldu.

Türkiye’ye sınır illerden gelenlerle muhalif grupların neredeyse hepsi Türk Lirası’yla alışveriş yapıyor. Çarşıda esnaflık yapan Hasan Hasbullah Abu Abdu, “Rejimin baskısından kurtulduk, rahat nefes almaya başladık, mutlu uyuyoruz. 3 gün sonra işyerimi açtım. Türk Lirası da almaya başladık. Eskiden dolar aldığımızda Esad rejimi tutukluyordu. Şimdi hem dolar hem de Türk Lirası’nı alıyoruz” dedi.

İLETİŞİM HENÜZ OLUŞMADI

Hayatın normale dönmeye başladığı Şam’da internet ve iletişim altyapısı ise henüz oluşturulamadı. Yağma, hırsızlık, muhtemel saldırı ve şehirde saklandıkları değerlendirilen Suriye rejim askerlerinin kaçmamaları için ise muhalif gruplara bağlı silahlı güçler, kent giriş-çıkışlarında, kritik noktalarda görev alıyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir