Suriye Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki muhaliflerin son yıllarda yaptığı en büyük saldırıyla karıştı. Halep’in kontrolünü ele geçiren silahlı güçler, Suriye ordusunu geri çekilmeye zorladı.
Muhaliflerin Halep ve çevresini ele geçirmesiyle Suriyeliler yıllardır ayrı kaldıkları vatanlarına koştu. Dün İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili bilgi vermiş, her ay 11 bin Suriyelinin vatanına döndüğünü bu rakamın Halep’in muhaliflerin kontrolüne geçmesiyle artacağını söylemişti.
Bakan Yerlikaya konuyla ilgili şunları aktarmıştı:
Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin yüzde 42’si, 1 milyon 247 bin 430’u Halepli. 189 bin 600’ü İdlib’li. Deyr-i Zorlu 107 bin kişi var. Suriyelilerin kendi topraklarına güvenli, gönüllü ve onurlu dönmelerini teşvik etmeyle ilgili tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Dönenlerin sayısı aylık 11 binlere çıktı.
Tel Rıfat ve Halep, Münbiç’le ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgelerle nasıl bize gelen göç dalgalarını durdurduk ve Suriye’nin toprak bütünlüğü demografi yapısı bozulmasın diye orada onların hayata tutulmaları sağladıysak Tel Rıfat’ta da Halep’te de aynı güvenli, huzurlu ortam olursa, bunu gördüğü, hissettiği an herkes toprağına dönmek isteyecektir.
SURİYELİLERİN VATAN HASRETİ SONA ERİYOR
Yerlikaya’nın açıklamaları sıcaklığın korurken Cilvegözü sınır kapısında hareketlilik başladı.
Sabah’ın haberine göre, Hatay’da sığınmacı olarak yaşayan Suriyeliler, İdlib ve Halep’in muhalif güçler tarafından kontrol altına alınmasının ardından ülkelerine geri dönmeye başladı. Doğup büyüdükleri, vatan topraklarına geri dönme zamanın geldiğini belirten Suriyeliler Hatay’ın Cilvegözü Sınır kapısında uzun kuyruklar oluşturdu.
Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve can güvenlikleri olmadığı için ülkelerine dönüş yapamayan Suriyelilerin ülkelerine dönüş yoğunluğu arttı. Sadece Cilvegözü sınır kapısından günde 200 Suriyeli çıkış yaparak ülkesine dönüyor.
Yaklaşık 6 yıldır Türkiye’de yaşadığını ifade eden Suriyeli kadın Kawa Alan, “Türkiye’ye 6 yıl önce geldim. Türkiye’ye gelmeden önce yaşadığım şehirler, Halep ve İdlib kontrol altına alınınca, ülkeme dönmeye karar verdik.
Türkiye’de çok iyi ağırlandık ama insanın kedi vatanı gibisi yok. Halip ve İdlip’te akrabalarım, arkadaşlarım var. Birkaç saate kadar evimde olacağım. Bunun için de çok mutluyum” dedi.
Yıllardır sadece telefonla iletişim kurabildikleri yakınlarına kavuşmanın heyecanını yaşadığını dile getiren Abdulaziz Koman ise, “Eşim ve 3 çocuğum ile birlikte 7 yıl önce Türkiye’ye geldim. Yıllardır vatan hasreti çekiyoruz. Türkiye sağ olsun bize yıllardır ev sahipliği yaptı. Canımızı kurtardık.
Bugün yaşıyorsak, bu Türkiye’nin sayesinde. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Ama artık ülkemize dönüş zamanımız geldi. Bu dönüş bizim için aynı zamanda yeni bir başlangıç anlamı taşıyor” diye konuştu.
10 KİLOMETRELİK TÜNEL ŞEBEKESİ
SMO’nun Özgürlük Şafağı Operasyonu’yla 1 Aralık’ta terör örgütü PKK/YPG’nin elinden kurtardığı Tel Rıfat’taki 10 kilometrelik tünel şebekesi görüntülendi.
Tünel arama tarama faaliyetlerinde, binaların metrelerce altına kazılan tünellerde, belirli aralıklara istiflenen varillere, elektrik kablolarına ve demir kapıların ardındaki yataklı odalara rastlandı. Tünel şebekesindeki duvarlarda, terör örgütü PKK/ YPG’nin paçavralarının asılı olduğu görüldü.
ESAD, ELİ SİLAH TUTANLARI ASKERE ALIYOR
Esad rejimi, başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde, 15-47 yaş aralığında eli silah tutanları askere alıyor. Bölgedeki gençler rejim güçlerinden saklanmaya çalışıyor. Bölgede gıda ürünlerinin aşırı pahalı olduğu ve yakıt sıkıntısı yaşandığı öğrenildi.
Suriye rejimi, 21 Ağustos 2013’te muhalifler tarafından kontrol edilen Doğu Guta bölgesinde kimyasal silaha başvurarak 1400’ün üzerinde sivili öldürmüştü.