14 bin yıllık yazı hiçbir dile benzemiyor! Gizemli tabletin sonuçları araştırmacıları bilinmezliğe götürdü

Gürcistan’ın Bashplemi Gölü’nün silt tabakasında, balıkçılar tarafından bir tablet keşfedildi.

Araştırmacı arkeologlar Ramaz Shengelia ve Levan Gordeziani Journal of Ancient History and Archaeology dergisinde tabletteki yazı ve sembolleri inceledi.

Araştırmada tablete kazınmış yedi sıra halinde yer alan 60 karakterin 39’unun dünyada bilinen hiçbir yazıya benzemediği belirtildi.

Tabletin üzerinde yer alan sembollerin, Hindistan, Mısır ve Batı İberya gibi farklı parçalardaki eski yazılarla bazı benzerlikler taşısa da, bu yazının herhangi bir şekilde oluşturulmuş dilde yer almadığını belirtiyor.

BASHPLEMİ TABLETİNDE NE YAZIYOR?

Araştırma sonuçlarına göre bu durum, tabletin içeriğinin çözülemeyen bir dilin portföyü olabileceğini gösterdi.

Kimyevi tarihlendirme metoduyla tabletin yaşının belirlenmesi mümkün olmasa da bulunduğu bölge ve yoğunluğa bağlı olarak, yazının yaklaşık 14 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edildi.

Araştırmacılar, antik yazının ne anlatmaya çalıştığını bilmenin mümkün olmadığını ama bir mesaj verdiğine inandıklarını ifade etti.

Uzmanlar, tekrarlanan figürlerin rakamları temsil etmesi durumunda, yazıtın askeri ganimetlerin kaydı, önemli bir inşaat projesi veya bir tanrıya sunulan adak olabileceğini ifade etti.

14 BİN YIL ÖNCE KAYIP BİR DİL

Tablette kullanılan dil kaybolduğu için arkeologlar tabletin tam olarak nasıl bir mesaj içerdiğini bilmiyor. Ancak araştırmada iki ipucu şöyle ifade ediliyor:

“Tabletin kesilmesi çok zor olmuş ve bazı karakterler tekrarlanmış. Tekrarlanan karakterler sayıları temsil ediyorsa, bu önemli bir bilginin kaydı olabilir. Buna göre Bashplemi (Başplemi) tabletinin askeri ganimet kaydı, önemli bir inşaat projesi veya bir adak olabilir. Ancak hiçbir antik dil, bilinen hiçbir dille tam olarak örtüşmediğinden, kökeni şu anda tam bir gizemdir.”

Bashplemi Gölü çevresinde yapılan drone araştırmaları, mezar höyükleri olabilecek düzenli daireler ve ev, savunma yapısı ve ibadethane kalıntıları olabilecek geometrik şekiller ortaya çıkardı.

Araştırmacılar ilginç bir tahminle Yunan mitolojisinde bahsi geçen kayıp bir dil ile bir bağlantı olabileceğini söyledi. Bunu da bir efsaneye dayandırdı.

“Jason ve Argonotlar efsanesinde, efsanevi Kaptan Jason, Altın Post’u bulmak için Kolhis topraklarına gitmek zorundadır. Kolhis, genellikle efsanevi bir zenginlik diyarı olarak görülse de aslında günümüzde Gürcistan sınırları içinde kalan Karadeniz kıyısındaki gerçek bir bölgeydi. Antik Yunan kaynaklarına göre Kolhis halkının ‘Altın yazı’ adı verilen bir yazı sistemi vardı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir